Η βάση της Σούδας στο επίκεντρο της συνάντησης – Επέκταση και αυξημένο ρόλο ζήτησε ο Υπ. Άμυνας των ΗΠΑ – Ο Καμμένος τον κάλεσε να επισκεφθεί την Σούδα

«Ήταν μία εξαιρετική συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Συζητήσαμε όλα τα θέματα που αφορούν τη διμερή συνεργασία, το ΝΑΤΟ και τις πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και με τις τρίτες χώρες, τη δημιουργία ασπίδας σταθερότητας σε συνεργασία προς τα νότια με το Ισραήλ την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και προς τα βόρεια με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία”, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος μετα την συνάντηη του με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις. 

Ο ΥΕΘΑ δήλωσε οτι συζητήθηκε επίσης  “το θέμα της παράνομης μετανάστευσης και η ανάγκη ενεργοποίησης της συμφωνίας SNMG2 του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Αιγαίου, όπως επίσης για την εξάπλωση του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας στις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και την ανάγκη ελέγχου, ιδίως των πηγών, της παράνομης χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και το πώς μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτά η Ελλάδα”.

Πρόσθεσε επίσης οτι κάλεσε τον Υπουργό Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής να επισκεφθεί την Ελλάδα, επισημαίνοντάς του ότι “έχει 27 χρόνια να επισκεφθεί υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ τη χώρα μας”.  “Δέχθηκε την πρόσκληση και μάλιστα μου έδωσε το χέρι του εκείνη τη στιγμή. Του είπα ότι θα είναι τιμή μας να επισκεφθεί και τη Σούδα”, τόνισε ο κ. Καμμένος. 

Σχετικά με τη Σούδα ο Υπουργός Άμυνας δηλωσε οτι ήταν “μεγάλη συζήτηση σχετικά με τις δυνατότητες που υπάρχουν για την επέκταση της Βάσης και τη σημασία της για τη Συμμαχία”. 

Για τα εξοπλιστικά, ο ΥΕΘΑ δήλωσε οτι “εξηγήσαμε την οικονομική κατάσταση της χώρας και ζητήσαμε από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών να υπάρξει ένα πλάνο, ώστε από τη μία πλευρά να μπορέσει να εξοπλιστεί η Ελλάδα και από την άλλη χωρίς αυτό να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό. Νομίζω ότι είμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο.  Θεωρώ ότι αρχίζει μία καινούργια ημέρα για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και στον τομέα της άμυνας”, κατέληξε.

Οι ερωτήσεις των Δημοσιογράφων

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Πώς αντιλαμβάνεται η νέα αμερικανική κυβέρνηση το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή; 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, διότι ενώ με την προηγούμενη κυβέρνηση, παρότι, όπως σας είπα και χθες, ο ίδιος ο Πρόεδρος είχε βοηθήσει, είχαν την αντίληψη περί παγκοσμιοποιήσεως, αυτή τη στιγμή η νέα διοίκηση του Τραμπ αντιλαμβάνεται τον ιδιαίτερο ρόλο του έθνους – κράτους, όπως επίσης και την ιδιαιτερότητα που έχουν τα κράτη με ιστορία και ιδιαίτερους δεσμούς να αναπτύξουν συνεργασίες. 

Γνωρίζουν καλά ότι η στενή και η ιστορική συνεργασία της Ελλάδος με το Ισραήλ και παράλληλα η δυνατότητα να μιλά την ίδια «γλώσσα» με τις χώρες της Αραβικής χερσονήσου θα βοηθήσει ώστε να μπορέσουμε να εργαστούμε για την ειρήνη και τη δημοκρατία, όχι μόνο για μας, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα Βαλκάνια. Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μιλά ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ως ένας μέρος αυτού που ονομάζουμε «καθ’ ημάς Ανατολή». 

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ θέσατε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι πλέον γνωστά αυτά. Με την παρουσία της SNMG2 και των αμερικανικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή γνωρίζουν την παραβατικότητα από την πλευρά της Τουρκίας.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Έκαναν κάποιο σχόλιο για αυτό;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό το οποίο συμφωνήσαμε είναι ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η ηρεμία στην περιοχή και να μην ανοίξουν άλλα μέτωπα. Ήδη έχουμε ανοιχτά μέτωπα στη Λιβύη και στη Συρία. Θα πρέπει να υπάρξει σύνεση και να μην δημιουργούνται θέματα εκεί που δεν υπάρχουν. 

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Επειδή στις κοινές σας δηλώσεις αναφερθήκατε λίγο στις οικονομικές προκλήσεις της Ελλάδος, κάνατε κάποια περαιτέρω αναφορά αργότερα, όταν έφυγαν οι κάμερες. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι. Εξηγήσαμε ακριβώς την κατάσταση η οποία υπάρχει και μάλιστα επειδή ο ίδιος ο Υπουργός συνεχάρη την Ελλάδα για το ότι κρατάει το 2% στο «μπάτζετ» του ΝΑΤΟ του είπα ότι εμείς κάνουμε ότι μπορούμε για αυτό, αλλά έχουμε μεγάλη πίεση από την πλευρά των πιστωτών και των υπουργών Οικονομικών. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το δουν και οι κυβερνήσεις μεταξύ τους. 

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Έβαλαν θέματα ενίσχυσης ασφάλειας σε σχέση με τις προσφυγικές ροές; 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Συζητήσαμε την ενεργοποίηση της SNMG2. Ξέρουν ότι η Ελλάδα από την πλευρά της κάνει ό,τι μπορεί και παρέχει ό,τι χρειάζεται. Ήδη η Ελλάδα έχει πληρώσει ένα μεγάλο τίμημα σε αυτό. 

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Έβαλαν κάτι παραπάνω στο τραπέζι; 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, δεν έχει πει κάτι παραπάνω. Ευχαριστώ πολύ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook