H γερμανική κυβέρνηση έχει μπλοκάρει μια σειρά από εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία.

Η απόφαση, η οποία αφορά έντεκα παραγγελίες, ελήφθη πολύ πριν τη σημερινή κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δυο χωρών εξαιτίας των συγκρίσεων της σημερινής Γερμανίας με τη ναζιστική περίοδο αλλά και την απαγόρευση των εμφανίσεων Τούρκων υπουργών στη Γερμανία ενόψει του δημοψηφίσματος στην Τουρκία.

Ο Γιαν Φαν Άκεν, βουλευτής του κόμματος η Αριστερά, λέει σχετικά: «Αιφνιδιαστικά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αρνήθηκε να προχωρήσει τους τελευταίους τρεις μήνες σε εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, πρόκειται συνολικά για έντεκα εξαγωγές. Αυτό είναι κάτι καινούργιο και δείχνει ότι δεν πρέπει απαραίτητα να προμηθεύει κανείς με όπλα χώρες που ανήκουν στο ΝΑΤΟ εάν αυτές καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Εκφράζεται κυρίως η ανησυχία ότι τα όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον των Κούρδων. Επίσημα οι επιχειρήσεις της τουρκικής αστυνομίας και του τουρκικού στρατού στρέφονται εναντίον μόνο του κουρδικού κόμματος PKK, το οποίο είναι απαγορευμένο τόσο στην Τουρκία όσο και στη Γερμανία και συμπεριλαμβάνεται στη λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων. Ωστόσο πλήττεται έμμεσα και ο κουρδικός πληθυσμός. Πρόσφατα τα ΗΕ επέρριψαν στην Τουρκία συχνές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις κουρδικές περιοχές.

«Όταν βλέπω ότι με την δύναμη των όπλων διαλύονται διαδηλώσεις, ότι συλλαμβάνονται δημοσιογράφοι, όταν βλέπω πως βομβαρδίζονται κουρδικές πόλεις στη νοτιαανατολική Τουρκία και επίσης πραγματοποιούνται στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ, τότε όλοι αυτοί είναι καλοί λόγοι για να μην προμηθεύουμε πλέον με όπλα την Τουρκία».

Η Τουρκία είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος τη Γερμανίας στο θέμα των εξαγωγών. Το 2015 εγκρίθηκαν 270 εξαγωγές ύψους 39 εκατομμυρίων ευρώ. Το πρώτο εξάμηνο του 2016, η Τουρκία από την 25η θέση έφθασε στην 8η θέση και η αξία των παραγγελιών άγγιξε τα 76 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο η απαγόρευση των εξαγωγών δεν επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην Τουρκία στην πραγματικότητα. Η Άγκυρα προσανατολίζεται όλο και περισσότερο στη Μόσχα, εξέλιξη την οποία παρακολουθούν με ανησυχία στο ΝΑΤΟ. Προς το παρόν διαπραγματεύεται με τη Ρωσία για την αγορά αμυντικού εναέριου συστήματος S-400. To σύστημα μπορεί να αναχαιτίζει αεροσκάφη και πυραύλους σε απόσταση 400 χλμ.

Στρατιωτικά η Τουρκία δεν θα πληγεί ιδιαίτερα από αυτή την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης ωστόσο πολιτικά δεν είναι σίγουρα μια κίνηση αβροφροσύνης, πολύ περισσότερο σε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα τεταμένες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook