Στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, στο 23% από 13% που είναι μέχρι σήμερα, θα υπάγονται από την 1η Σεπτεμβρίου, σειρά προϊόντων όπως τα αναψυκτικά, τα αεριούχα νερά, τα έτοιμα ροφήματα και οι υπηρεσίες εστίασης, όπως προβλέπει σχετική εγκύκλιος (ΠΟΛ.1170/5.8.2011) της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων (Γενική Διεύθυνση Φορολογίας).

Στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%) υπάγονται και οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα λοιπά καταλύματα, των οποίων οι υπηρεσίες διαμονής φορολογούνται, από 01.01.2011, με τον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (6,5%).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εγκύκλιο ακριβαίνουν από 1.09.2011:

-Χυμοί φρούτων και λαχανικών

-Καφές τσάι, σοκολάτα

-Τα νερά, στα οποία περιλαμβάνονται και τα μεταλλικά και τα αεριούχα νερά, με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ή αρωματισμένα

– Ολα τα αναψυκτικά

Πιο ακριβά θα είναι τα προϊόντα που θα πωλούνται από τις παρακάτω επιχειρήσεις εστίασης :

-Υπηρεσίες εστιατορίων, καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και επίσης οι πιτσαρίες, τα οβελιστήρια, τα ταχυφαγεία, τα αναψυκτήρια, τα σνακ – μπαρ γαλακτοπωλεία και καταστήματα διάθεσης για επιτόπια κατανάλωση, όπως διάθεσης λουκουμάδων, μπουγάτσας και κάθε είδους πιττών, παγωτών, κλπ.. Στο νέο συντελεστή μετατάσσονται και οι υπηρεσίες catering.

Στο μειωμένο συντελεστή 13% παραμένουν μόνο τα μη αεριούχα φυσικά ή τεχνητά μεταλλικά νερά, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών, ούτε αρωματισμένα.

Εξαιρούνται και συνεχίζουν να υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ οι παραδόσεις έτοιμων εδεσμάτων, γευμάτων και φαγητών γενικά που πραγματοποιούνται από κυλικεία που λειτουργούν εντός εκπαιδευτικών ή νοσηλευτικών επιχειρήσεων ή ιδρυμάτων ή ιδρυμάτων κοινωνικής πρόνοιας.

Συνεπώς, για κοινωνικούς λόγους, ο μειωμένος συντελεστής συνεχίζει να εφαρμόζεται στις παραδόσεις των ειδών αυτών από τα κυλικεία που λειτουργούν εντός σχολείων, πανεπιστημίων και λοιπών εκπαιδευτικών οργανισμών ή επιχειρήσεων, καθώς επίσης και εντός νοσοκομείων, κλινικών, γηροκομείων, ασύλων κλπ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook