Το υπουργείο επιβεβαιώνει το γεγονός και δηλώνει πως η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί … το συντομότερο δυνατόν

Πέντε καρκινοπαθείς εκδιώχθηκαν κυριολεκτικά από το νοσοκομείο Βόλου την περασμένη Δευτέρα, ως … υπεράριθμοι, αφού ο κλειστός προϋπολογισμός του νοσοκομείου, δεν επιτρέπει την κάλυψή τους! Μάλιστα η διοίκηση του νοσοκομείου, δηλώνει ότι για να προσαρμοστούν οι δαπάνες του νοσοκομείου στον κλειστό προϋπολογισμό, θα πρέπει να εξαιρεθούν από τις χημειοθεραπείες που διενεργούνται στο νοσοκομείο και ορισμένοι από τους ασθενείς που ήδη καλύπτονται από αυτό.

Το γεγονός παραδέχεται το υπουργείο, καλύπτοντας τον διοικητή του νοσοκομείου, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η παρέμβασή του ήταν όχι μόνο δικαιολογημένη, αλλά και επιβεβλημένη, για λόγους δημοσίου συμφέροντος!

Μάλιστα, παραπέμπει τους “περισσευούμενους” ασθενείς σε νοσοκομεία όμορων νομών, λέγοντας ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί … “το συντομότερο δυνατόν”, αφού έχει προαναγγείλει έλεγχο του κόστους των χημειοθεραπευτικών σχημάτων στα νοσοκομεία ολόκληρης της χώρας.

Το θέμα δημοσίου συμφέροντος που θέτει, είναι το κόστος ανά θεραπεία και η διαφορά που προκύπτει από το νοσοκομείο Βόλου έναντι του νοσοκομείου Λάρισας.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, στο νοσοκομείο πραγματοποιούν χημειοθεραπείες περίπου 200 ασθενείς το μήνα, στην πλειονότητά τους περιστατικά από υποτροπή, με τον ιατρικό τους φάκελο να βρίσκεται στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.

Η Μονάδα Χημειοθεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου στελεχώνεται από δύο ιατρούς ογκολόγους και πέντε νοσηλευτές. Πραγματοποιούνται 400 συνεδρίες τον μήνα σε 200 καρκινοπαθείς κατά μέσο όρο. 
Το ποσό που προβλέπεται από τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου είναι 220.000 ευρώ το μήνα.

Την Παρασκευή 17/3/2017 ο Διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου, κάλεσε τον Ογκολόγο Ιατρό κ. Ρήγα και παρουσία του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του ανακοίνωσε ότι από εδώ και στο εξής δεν θα δέχεται νέους καρκινοπαθείς για χημειοθεραπεία, λόγω υπέρβασης του προϋπολογισμού κατά 50%. Μάλιστα σημείωσε ότι το νοσοκομείο ξοδεύει 280.000 ευρώ το μήνα, αντί για 220.000 ευρώ.

Ο Ογκολόγος Ιατρός κ, Ρήγας αρνήθηκε να διώχνει τους καρκινοπαθείς και ο Διοικητής του ανακοίνωσε ότι το έργο αυτό θα το αναλάβει ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας. Χαρακτηριστικά του ανακοινώθηκε ότι όποιος νέος καρκινοπαθής προσέρχεται στην Μονάδα για χημειοθεραπεία θα παραπέμπεται στον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας ο οποίος αναλαμβάνει να τον διώχνει. 

Πράγματι από Δευτέρα 20-3-2017 έδιωξαν πέντε καρκινοπαθείς που το Ογκολογικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου έκρινε ότι πρέπει άμεσα να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία. 

Ο Διοικητής δεν έδωσε εντολή μόνο να διώχνουν νέους καρκινοπαθείς, έδωσε εντολή στον Ογκολόγο Ιατρό κ. Ρήγα για τον εξορθολογισμό της δαπάνης να διώξει και ασθενείς που ήδη εξυπηρετούνται και κάνουν χημειοθεραπεία. 

Οι περισσότεροι καρκινοπαθείς που προσέρχονται στην Μονάδα του Νοσοκομείου Βόλου δεν είναι νέοι Ασθενείς. Προσέρχονται λόγω  υποτροπής της νόσου και διαθέτουν στην Μονάδα το ιστορικό τους. Γνωρίζουν την ογκολογική ομάδα, την εμπιστεύονται και η εκδίωξή τους είναι επιζήμια για την υγεία τους. 

Την Τετάρτη 22-3-2017 προσήλθε καρκινοπαθής σε καροτσάκι που έπρεπε άμεσα να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία και την έδιωξαν.

Οι καρκινοπαθείς εκδιώκονται προς άγνωστη κατεύθυνση για χημειοθεραπείες. 
Κλαίνε, αγανακτούν και λένε στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ότι “θα πάνε σπίτι τους να πεθάνουν”. 

Για να κάνουν χημειοθεραπεία θα πρέπει να αναζητήσουν Νοσοκομεία στην Λάρισα, την Θεσσαλονίκη, την Αθήνα. Δεν διαθέτουν όμως τα χρήματα… 
Η ταλαιπωρία που υφίστανται είναι αφάνταστη.

Οι ασθενείς γίνονται μπαλάκι από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να κάνουν χημειοθεραπεία, γιατί και άλλα νοσοκομεία αρνούνται να τους δεχτούν, λόγω έλλειψης χρημάτων. 

Η απάντηση του υπουργείου

Σχετικά με την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, αλλά και τη γραπτή ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Μπουκώρος, αναφορικά με τη λειτουργία της Ογκολογικής Μονάδας του Γ.Ν. Βόλου, το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, ανέφερε τα εξής στοιχεία:

Κατά το έτος 2016 στο Γ.Ν. Λάρισας, το οποίο διαθέτει Ογκολογικό Τμήμα και όχι μονάδα, όπως αυτό του Βόλου, πραγματοποιήθηκαν 7.251 συνεδρίες χημειοθεραπείας. Η φαρμακευτική δαπάνη για αυτές τις συνεδρίες ανήλθε στα 2.476.425,11 €. Δηλαδή η φαρμακευτική δαπάνη ανά συνεδρία ανήλθε στα 341,53 €. 

Για το 2017, μέχρι σήμερα, στο ίδιο νοσοκομείο πραγματοποιήθηκαν 1.673 συνεδρίες, με τη συνολική φαρμακευτική δαπάνη να φτάνει τις 615.744,61 €. Δηλαδή το κόστος ανά συνεδρία υπολογίζεται στα 368,05 €.
Στο Γ.Ν. Βόλου το έτος 2016 πραγματοποιήθηκαν 5.130 συνεδρίες χημειοθεραπείας, σε 2.306 ασθενείς και το συνολικό κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης ήταν 2.457.006  €. Δηλαδή το κόστος των φαρμάκων ανά συνεδρία ήταν 478,95 €. 

Για το 2017, μέχρι σήμερα, πραγματοποιήθηκαν 1.317 συνεδρίες, σε 362 ασθενείς, με τη συνολική φαρμακευτική δαπάνη να φτάνει το 1.020.000,00 €. Δηλαδή το κόστος των φαρμάκων ανά συνεδρία εκτινάχθηκε στα 774,48 €.

Στη σχετική ανακοίνωση του γραφείου του κ. Πολάκη, σημειώνεται ακόμη: “Προφανώς οι πληροφοριοδότες της ΠΟΕΔΗΝ και του κ. Μπουκώρου, αμέλησαν να τους δώσουν και τα παραπάνω στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι η παρέμβαση του διοικητή του Γ.Ν. Βόλου, δεν είναι απλά δικαιολογημένη, αλλά επιβεβλημένη για τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος. 

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με αφορμή το γεγονός αυτό, θα διενεργήσει έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης για χημειοθεραπείες σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, με σκοπό να διασφαλίσει την απρόσκοπτη παροχή χημειοθεραπειών σε όσους ανθρώπους το χρειάζονται, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. 

Σημειώνεται ότι όπου διαπιστωθεί άσκοπη σπατάλη δημόσιου χρήματος θα αποδοθούν οι αναλογούσες ευθύνες, χωρίς καμία εξαίρεση.

Όσο αφορά στην πρόσκαιρη ταλαιπωρία κάποιων ασθενών που απευθύνθηκαν στο Γ.Ν. Βόλου, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεσμεύεται ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό. Μέχρι τότε οι ασθενείς αυτοί θα μπορούν να λαμβάνουν τις θεραπείες τους από νοσοκομεία όμορων νομών”.

healthmag.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook