Το επόμενο εξάμηνο θα ξεκινήσουν οι δοκιμές σε ανθρώπους ενός χαπιού, που προσθέτει χρόνια ζωής. Αν όλα πάνε καλά, θα βγει στην αγορά σε 3-5 χρόνια.

Το νέο χάπι φαίνεται ότι βοηθά το DNA να αυτοεπιδιορθώνεται, χάρη σε ένα ένζυμο, που λέγεται μονονουκλεοτίδιο νικοτιναμίδης (ΝΜΝ).

«Είναι ό,τι κοντινότερο έχει επιτευχθεί ποτέ στην αναζήτηση ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού φαρμάκου αντιγήρανσης» δήλωσε με ενθουσιασμό ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Ντέιβιντ Σινκλαίρ, καθηγητής μοριακής βιολογίας της γήρανσης στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, στο Σύδνεϋ, και καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Πειράματα σε ηλικιωμένα ποντίκια έδειξαν πως, όσα ζώα έλαβαν το ένζυμο ΝΜΝ, έζησαν κατά 20% περισσότερο και η φυσική τους κατάσταση βελτιώθηκε αισθητά, φθάνοντας στα επίπεδα νεαρών ποντικιών, έπειτα από μόλις μία εβδομάδα θεραπείας.

Η αυτοεπιδιόρθωση του DNA είναι εξαιρετικά σημαντική για την επιβίωσή μας, διότι το γενετικό μας υλικό υφίσταται διαρκώς βλάβες, όχι μόνο από περιβαλλοντικά αίτια (π.χ. υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, κάπνισμα), αλλά και από τυχαία λάθη, που συμβαίνουν σε κάθε αναπαραγωγή των σωματικών κυττάρων.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Science, η ικανότητα των ανθρώπινων κυττάρων να επιδιορθώνουν τις βλάβες στο DNA τους μειώνεται κατά 60% καθώς μεγαλώνουμε.

Εξάλλου ανακάλυψαν ότι καθοριστικό ρόλο σε αυτό παίζει η έκπτωση της λειτουργίας ενός μεταβολίτη που λέγεται NAD+. Το ένζυμο NMN αποτελεί πρόδρομη μορφή του.

healthmag.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook