Μετά τα σπίτια τώρα και τα αυτοκίνητα – Με άδεια από τον ΕΟΤ μπορείς να ενοικιάσεις το Ι.Χ. σου σε τουρίστες

Έξτρα εισόδημα προσπαθούν να εξασφαλίσουν πολλοί Κρητικοί όχι μόνο ενοικιάζοντας τα σπίτια τους αλλά και τα αυτοκίνητα και τις μηχανές τους σε ξένους επισκέπτες. Οπως είπε στην “Π” ο διευθυντής του ΕΟΤ Κρήτης, Άρης Στρατάκης, το ενδιαφέρον του κόσμου να διαθέσει το Ι.Χ. του για ενοικίαση είναι εντυπωσιακά μεγάλο, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. “Αυτή είναι η νέα μόδα” σχολίασε. Δεχόμαστε πάρα πολλά τηλεφωνήματα απ’ όλη την Κρήτη από ανθρώπους που ζητούν πληροφορίες για το πώς μπορούν να πάρουν τη σχετική άδεια και πολλοί απ’ αυτούς έχουν ήδη πάρει άδεια. Πλέον η διαδικασία είναι απλή και αφορά και εκείνους που θέλουν να διαθέσουν τα και αυτοκίνητά τους και με οδηγό δηλαδή ίδιους. 

Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να υποβάλουν μια αίτηση στον ΕΟΤ, να προσκομίσουν πιστοποιητικό ταξινόμησης και φωτοαντίγραφο άδειας κυκλοφορίας για το εκμισθούμενο όχημα, το οποίο πρέπει να έχει μέγιστο χρόνο κυκλοφορίας 7 χρόνια, παράβολο υπέρ Δημοσίου 100 ευρώ, πλέον χαρτοσήμου. Όσον αφορά στις μισθώσεις κατοικιών, το ενδιαφέρον παραμένει αφού και σε αυτή την περίπτωση οι διαδικασίες είναι απλές και όχι χρονοβόρες ακόμη και αν θέλουν να πάρουν άδεια από ΕΟΤ. 

Ο κ. Στρατάκης σημείωσε: “Εκείνοι, που θέλουν να ενοικιάζουν το σπίτι τους, μπορούν να το κάνουν, όπως προβλέπει ο νόμος για 90 ημέρες παρέχοντας μόνο κλινοσκεπάσματα. Πρέπει να μπουν στο ΤΑΞΙΝΕΤ και να δηλώσουν μέχρι 2 ακίνητα στο μητρώο. 

Στη δεύτερη περίπτωση χρειάζεται αίτηση με στοιχεία για την άδεια της οικοδομής και το τοπογραφικό προκειμένου να τους χορηγηθεί αριθμός μητρώου από τον ΕΟΤ. Η όλη διαδικασία τελειώνει σε μια εβδομάδα”. 

“Διαπιστώνουμε” ανέφερε ο ίδιος “ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον όχι μόνο για αστικά ακίνητα αλλά και για παλαιά ξεχασμένα σπίτια σε χωριά που μετατρέπονται σε τουριστικές κατοικίες”. 

Υπενθυμίζεται ότι με τον πρόσφατο νόμο κανείς ιδιοκτήτης δεν θα μπορεί να εκμισθώνει, ως ιδιώτης, περισσότερα από δύο ακίνητα. Επίσης, ορίζεται ότι τα έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα των ενοικίων, δηλαδή με συντελεστή 15% για ποσά έως 12.000 ευρώ ετησίως. Το όριο των 12.000 ευρώ αποδεικνύεται «κλειδί» και για τη διάρκεια των σχετικών μισθώσεων βραχυχρόνιας διάρκειας. 

Ειδικότερα, ναι μεν ο νέος νόμος τις περιορίζει σε 90 ημέρες ετησίως (και σε μόλις 60 ημέρες για νησιά με λιγότερους από 10.000 κατοίκους), ωστόσο, οι ιδιώτες μπορούν να μισθώνουν τα ακίνητά τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αρκεί το ετήσιο εισόδημά τους να μην υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ. 

Μέχρι δηλαδή το ποσό αυτό, αποφεύγει κανείς την υποχρέωση να προβεί σε έναρξη επιτηδεύματος, με αποτέλεσμα η σχετική δραστηριότητα να είναι προσβάσιμη στο ευρύ κοινό, χωρίς μεγάλο όγκο γραφειοκρατίας. 

Επιπλέον, οι ιδιώτες θα πρέπει να εγγραφούν στο «Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων» που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. 

Ο αριθμός εγγραφής θα πρέπει να συνοδεύει υποχρεωτικά την ανάρτηση του προς εκμίσθωση ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες (π.χ. Airbnb, Homeaway κ.τ.λ.), καθώς και σε κάθε μέσο προβολής.

Μελέτη της Grant Thornton για το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας έδειξε ότι η απώλεια δημοσίων εσόδων σε ετήσια βάση από την παραπάνω δραστηριότητα υπολογίζεται σε 350 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται μάλιστα πως τζίρος των μισθώσεων, που αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία τρία χρόνια, ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ.

εφημερίδα Πατρίς

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook