Δικαστήριο στην Αίγυπτο επέβαλε ποινές φυλάκισης επτά έως 14 ετών

Αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα 56 ανθρώπους σε ποινές φυλάκισης για την ανατροπή ενός πλεούμενου που μετέφερε μετανάστες και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πάνω από 200 από αυτούς πέρυσι.

Οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε κάθειρξη τουλάχιστον επτά χρόνων, δήλωσαν δικαστικές πηγές, με ορισμένες ποινές να εκτείνονται στα 13 και στα 14 χρόνια. Μία γυναίκα απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες.

Το πλεούμενο ανατράπηκε ανοικτά των μεσογειακών ακτών στις 21 Σεπτεμβρίου. Διασώστες και ψαράδες διέσωσαν τουλάχιστον 169 ανθρώπους, όμως τουλάχιστον άλλοι 202 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ήταν ένα από τα πιο φονικά δυστυχήματα με θύματα μετανάστες που επιχειρούν το επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι από την Αφρική στην Ευρώπη.

Οι κατηγορίες εις βάρος των 57 περιελάμβαναν πρόκληση θανάτου από αμέλεια 202 επιβατών, μη χρησιμοποίηση επαρκούς εξοπλισμού διάσωσης, θέση σε κίνδυνο ανθρωπίνων ζωών, λήψη χρημάτων από τα θύματα, φυγάδευση υπόπτων και χρησιμοποίηση σκάφους χωρίς άδεια.

Το πλεούμενο ναυάγησε στη Μεσόγειο ανοικτά του Μπουργκ Ρασίντ, ενός χωριού στη βόρεια επαρχία Μπεχέιρα της Αιγύπτου όπου ο ποταμός Νείλος συναντά τη θάλασσα. Το σκάφος μετέφερε μετανάστες από την Αίγυπτο, το Σουδάν, την Ερυθραία και τη Σομαλία και φέρεται να είχε προορισμό την Ιταλία, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πέντε χιλιάδες μετανάστες, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ, πνίγηκαν πέρυσι στη Μεσόγειο, σύμφωνα με οργανώσεις παροχής βοήθειας. Το πιο γνωστό μέχρι σήμερα δυστύχημα με μετανάστες σημειώθηκε τον Απρίλιο, όταν περίπου 500 μετανάστες από την Αφρική και τα παιδιά τους έχασαν τη ζωή τους από την ανατροπή αλιευτικού σκάφους ανοικτά των αιγυπτιακών ακτών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook