Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) εξασφάλισαν ποσοστό 40,4% των ψήφων στο κρατίδιο Ζάαρλαντ, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις των κρατικών τηλεοπτικών δικτύων ZDF και ARD, καταγράφοντας άνοδο άνω του 5% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση στο κρατίδιο το 2012.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) ακολουθεί με μεγάλη διαφορά, συγκεντρώνοντας λίγο πάνω από το 30% των ψήφων.

«Δεν είναι μια καλή βραδιά για εμάς» παραδέχθηκε ο Μάρτιν Σουλτς.

«Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιτύχουμε τον στόχο μας, την αλλαγή στην καγκελαρία» τον Σεπτέμβριο, συμπλήρωσε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπογραμμίζοντας ότι οι εκλογές είναι « μαραθώνιος κι όχι σπριντ».

Ακόμα κι αν το αποτέλεσμα αυτής της κάλπης είναι σχετικό καθώς το κρατίδιο Ζάαρλαντ έχει πληθυσμό μόλις 800.000 κατοίκων, ήτοι το 1% του πληθυσμού της Γερμανίας, η εκλογική αναμέτρηση θεωρήθηκε ένα κρίσιμο πρώτο τεστ ενόψει των εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου. Θα ακολουθήσουν άλλες δύο εκλογικές αναμετρήσεις σε περιφερειακό επίπεδο τον Μάιο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το αποτέλεσμα αναμένεται να λειτουργήσει εμψυχωτικά για την καγκελάριο, που στοχεύει τον Σεπτέμβριο σε μια τέταρτη θητεία, έπειτα από 12 χρόνια στην εξουσία και σε μια ευαίσθητη περίοδο για εκείνη.

Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες, η Άνγκελα Μέρκελ από τη μία βρέθηκε στο στόχαστρο σφοδρών επικρίσεων για την πολιτική της στο προσφυγικό ζήτημα, ενώ από την άλλη νιώθει την πίεση των Σοσιαλδημοκρατών στις δημοσκοπήσεις.

«Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που δίνει θάρρος στο CDU» υπογράμμισε ο Πέτερ Αλτμάιερ, στενός συνεργάτης της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook