Η αμερικανική αεροπορική εταιρεία United Airlines απαγόρευσε χθες σε δύο έφηβες που φορούσαν κολάν να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο για την πτήση τους λέγοντας ότι δεν πληρούν τον κώδικα ενδυμασίας που αφορούσε άτομα που ταξιδεύουν με ειδικά κουπόνια. 

Αμέσως μετά το περιστατικό μία θύελλα αντιδράσεων ξέσπασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα δύο κορίτσια, που ταξίδευαν συνοδευόμενα από τρίτο άτομο, δεν θα είχαν αποτραπεί να επιβιβαστούν φορώντας κολάν εάν είχαν πληρώσει για κανονικό εισιτήριο, είπε ο εκπρόσωπος της United Τζόναθαν Γκουέριν.

Συνήθως αυτοί που δικαιούνται τα κουπόνια της United για δωρεάν ή χαμηλού κόστους πτήσεις είναι υπάλληλοι της εταιρείας και συγγενείς ή φίλοι τους.

«(Οι δύο κοπέλες) έλαβαν την οδηγία ότι δεν θα μπορέσουν να επιβιβαστούν αν δεν διορθώσουν την ενδυμασία τους. Δεν είχαν θέμα, και το κατάλαβαν εντελώς», είπε ο Γκουέριν, προσθέτοντας ότι και οι τρεις έχασαν την πτήση τους. Δεν ήξερε εάν ταξίδεψαν με επόμενη πτήση ή άλλαξαν τρόπο μεταφοράς.

Ενώ οι τρεις επιβάτες δεν παραπονέθηκαν για την αντιμετώπισή τους, μια άλλη επιβάτις, η Σάνον Ουάτς, που άκουσε τη συνομιλία, πυροδότησε έναν πόλεμο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με μια σειρά tweets που περιέγραφαν έναν κανονισμό ενδυμασίας η οποία κατά την ίδια στοχοποιούσε άδικα γυναίκες και παιδιά.

«Αυτή τη συμπεριφορά είναι σεξιστική και σεξουαλικοποιεί μικρά κορίτσια», είπε η Ουάτς στο Twitter. «Για να μην αναφερθώ και στο ότι οι οικογένειές (τους) ντροπιάστηκαν και αναστατώθηκαν», είπε.

Τα μηνύματα της Ουάτς και η υπεράσπιση από την εταιρεία των κανονισμών της άγγιξε ένα νεύρο για πολλές γυναίκες και πολλά κορίτσια που έχουν υιοθετήσει τα κολάν ως βασικό κομμάτι του ρουχισμού τους. Η δημοτικότητα των κολάν έχει επισύρει την κριτική ότι υπό ορισμένες συνθήκες είναι ανάρμοστη ενδυμασία. Μερικά σχολεία απαγορεύουν σε μαθήτριές τους να τα φοράνε στη τάξη.

Τα κοινωνικά μέσα «άναψαν» με τους κανονισμούς της εταιρείας, ενώ προσωπικότητες έστειλαν χιουμοριστικές διαμαρτυρίες. «Έχω ξαναπετάξει με τη United ξανά, κυριολεκτικά χωρίς παντελόνια. Μόνο μια (μακριά) μπλούζα ως φουστάνι. Την επόμενη φορά θα φορέσω μόνο τζιν και μπλούζα», είπε σε tweet το μοντέλο Κρίσι Τάιγκεν.

Η United εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «Στους πελάτες μας… Τα κολάν σας είναι ευπρόσδεκτα!», όπου εξηγούσαν με περισσότερη λεπτομέρεια τους κανονισμούς ενδυμασίας για όσους ταξιδεύουν με ειδικά εισιτήρια όπως τα παραπάνω. Μεταξύ των ενδυμασιών που απαγορεύονται είναι μπλούζες που αφήνουν ακάλυπτο το στομάχι, ρούχα που δεν εκθέτουν εσώρουχα ή θεωρούνται ενδυμασία ύπνου ή κολύμβησης, φούστες μίνι, σορτς με μήκος που δεν φτάνει περίπου 7,50 εκ. πάνω από το γόνατο, και βρώμικα ή σκισμένα ρούχα.

Ο Γκουέριν είπε ότι η εταιρεία, στην αρχική της αντίδραση στο επεισόδιο, θα μπορούσε να είχε εξηγήσει την κατάσταση καλύτερα και να είχε αντιμετωπίσει εμφανώς λανθασμένες πληροφορίες για το επεισόδιο που αναρτήθηκαν στο Twitter.

«Σίγουρα θα πάρουμε κάτι από την εμπειρία μας σήμερα, αλλά θα συνεχίσουμε να συνδιαλεγόμαστε με τους πελάτες μας (στα κοινωνικά μέσα)», είπε.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook