Ο Clint Emerson εξηγεί τι πρέπει να κάνετε αν ποτέ σας επιτεθεί καρχαρίας

Θα μπορούσε να είναι σκηνή από τα «Σαγόνια του καρχαρία», την ταινία του Steven Spielberg που φέτος κλείνει 42 χρόνια και που έως ένα βαθμό δημιούργησε σε εκατομμύρια ανθρώπους τη φοβία ότι κάπου υπάρχει ένας δολοφόνος λευκός καρχαρίας που καιροφυλακτεί.

Οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν ότι ακόμη και στις πιο «επικίνδυνες» θάλασσες το να δεχτεί κάποιος επίθεση από καρχαρία είναι στατιστικά απίθανο.

Ο Clint Emerson, πρώην μέλος των Navy SEAL και συγγραφέας του βιβλίου: 100 Deadly Skills: The SEAL Operative’s Guide to Eluding Pursuers, Evading Capture, and Surviving Any Dangerous Situation («100 επικίνδυνες δραστηριότητες, Ένας οδηγός του Πολεμικού Ναυτικού για να διασωθείτε, να αποφύγετε και να επιβιώσετε από οποιαδήποτε επικίνδυνη κατάσταση»), εξηγεί τι πρέπει να κάνετε αν ποτέ σας επιτεθεί καρχαρίας.

«Πρώτα από όλα κοιτάξτε τον. Να γνωρίζεται ότι θα επιτεθεί από κάτω προς τα πάνω. Έχουν την τάση να έρχονται κατ’ ευθείαν κατ’ επάνω σας. Για να είμαστε ρεαλιστές αν επιχειρήσετε να ρίξετε μία μπουνιά μέσα στο νερό, να ξέρετε ότι αυτό θα επιτευχθεί σε αργή κίνηση. Οποιος το προσπάθησε έκανε τα πράγματα χειρότερα. Σε περίπτωση όμως καταφέρετε να χτυπήσετε τα μάτια και τα βράγχιά του τότε υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσετε πόνο στον καρχαρία. Όπως ισχύει σε κάθε περίπτωση αν θέλετε να αποφύγετε τον πόνο, θα πρέπει να προξενήσετε πόνο. Αυτός είναι ο νούμερο ένα στόχος και να έχετε πάντα στο νου ότι θα πρέπει να δημιουργήσετε, αν μπορείτε, απόσταση. Ως τελευταία λύση θα πρέπει να θέσετε στο στόχαστρο τα μάτια ή τα βράγχια του καρχαρία. Μπορείτε να βάλετε τους αντίχειρές σας μέσα στα μάτια του καρχαρία και να προσπαθήσετε να τα βγάλετε προς τα έξω. Αν πάλι στοχεύσετε στα βράγχιά του τότε δοκιμάστε να τοποθετήσετε τα δάχτυλά σας μέσα τους και στη συνέχεια τραβήξτε τα με όλη σας τη δύναμη μέχρι να τα αποκολλήσετε από το σώμα του».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook