Η ιταλική αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι ότι παραδίδει την εθνική κυριαρχία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά τη δέσμευσή του να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, με αντάλλαγμα την παροχή βοήθειας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της χώρας, που χαρακτηρίζεται όλο και πιο επικίνδυνη.

Η ΕΚΤ συμφώνησε να αγοράσει ιταλικά και ισπανικά ομόλογα, για να καθησυχάσει τις αγορές, μετά τις μαζικές πωλήσεις της περασμένης εβδομάδας, που οδήγησαν στην άνοδο σε ύψη-ρεκόρ των spreads των ομολόγων των δύο χωρών, της τρίτης και της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ.

Αργά την περασμένη Παρασκευή ο Μπερλουσκόνι συμφώνησε να επισπεύσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης κατά ένα έτος, το 2013, ώστε να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός, μετά τις πιέσεις που του άσκησε η ΕΚΤ.

Ο Αντόνιο Ντι Πιέτρο, επικεφαλής του κόμματος Ιταλία των Αξιών της αντιπολίτευσης, δήλωσε χαρακτηριστικά πως ο πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι \”σύρθηκε από το αυτί από την ΕΕ και τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς\” στη συνέντευξη Τύπου, στην οποία ανακοίνωσε τα μέτρα. \”Ο Μπερλουσκόνι θα έπρεπε να προσφέρει για πρώτη φορά μια υπηρεσία στη χώρα, να φύγει\” πρόσθεσε.

\”Παλάτσο Μέρκελ\” ήταν ο τίτλος ενός άρθρου της σύνταξης της κεντροαριστερής εφημερίδας La Repubblica, που επιδόθηκε σε ένα λογοπαίγνιο με το όνομα της πρωθυπουργικής κατοικίας, που ονομάζεται Παλάτσο Κίτζι, και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Ευρωπαϊκές πηγές είπαν ότι η ΕΚΤ απαίτησε από τη Ρώμη να επισπεύσει μεταρρυθμίσεις και μέτρα περιστολής των δημοσιονομικών δαπανών, για να μειώσει το μεγάλο βάρος του κρατικού χρέους, με αντάλλαγμα την αγορά ιταλικών ομολόγων.

Η εφημερίδα Κοριέρε ντέλα Σέρα ανέφερε πως οι απαιτήσεις της ΕΚΤ διατυπώθηκαν σε μια \”μυστική\” επιστολή που συνυπογράφουν ο πρόεδρός της, Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Τρισέ στα ηνία της ΕΚΤ.

Η επιστολή, την οποία η εφημερίδα χαρακτηρίζει οιονεί \”πρόγραμμα διακυβέρνησης\”, απαριθμεί τα \”μέτρα που πρέπει να ληφθούν, το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους, ακόμη και τα νομοθετικά εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιηθούν\” -νομοθετικά διατάγματα ώστε να \”επιταχυνθεί η εφαρμογή τους\”, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα, η Σουζάνα Καμούσο, επικεφαλής της μεγαλύτερης συνομοσπονδίας των ιταλικών συνδικάτων CGIL, απαίτησε ο Μπερλουσκόνι να δηλώσει \”ποιοι όροι επιβλήθηκαν από την ΕΚΤ για την αγορά των ιταλικών ομολόγων\”. Πρόσθεσε δε, ότι το περιεχόμενο όποιας επαφής υπήρξε με την ΕΚΤ, θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί πλήρως και \”χωρίς περικοπές, ώστε όλοι να μπορέσουν να κρίνουν σε ποιο σημείο είμαστε όσον αφορά την κρίση, χωρίς το βέλο των κυβερνητικών ψεμάτων\”.

Ο Μπερλουσκόνι και ο υπουργός Οικονομικών σύμφωνα με το δημοσίευμα στο protothema.gr, Τζούλιο Τρεμόντι, έχουν αποκαλύψει ως σήμερα ελάχιστες λεπτομέρειες σχετικά με το τι σχεδιάζουν να κάνουν πέραν του ότι θα επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο πακέτο των 48 δισεκατομμυρίων ευρώ και εγκρίθηκε από τη Βουλή τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για το περιθώριο που έχουν να κάνουν πολιτικούς ελιγμούς.

Ο Μάριο Μόντι, πρώην επίτροπος της Κομισιόν και θεωρούμενος ως ενδεχόμενος πρωθυπουργός μιας δυνητικής \”κυβέρνησης τεχνοκρατών\”, που ορισμένα κόμματα θέλουν να αντικαταστήσει αυτήν του Μπερλουσκόνι, λέει ότι ο δεξιός συνασπισμός έχει ουσιαστικά εκχωρήσει την εξουσία. Σε άρθρο γνώμης που υπέγραψε και δημοσίευσε η Κοριέρε ντέλα Σέρα το Σαββατοκύριακο, ο Μόντι τόνισε πως ήδη ουσιαστικά βρίσκεται μια \”τεχνοκρατική κυβέρνηση\” στην εξουσία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook