Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου σας καλεί την Τρίτη 28 Μαρτίου στις 20:00 στη Θησέως 3 (Ισόγειο) στην εκδήλωση που διοργανώνει με θέμα το προσφυγικό και τίτλο: «Προσφυγικά ρεύματα. Ιστορία. Ο ρόλος της Κρήτης».

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

“Η Ευρώπη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση και κλήθηκε να διαχειριστεί τη μεγαλύτερη μετακίνηση προσφυγικών ροών μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία δύο ρευμάτων στο εσωτερικό της Ευρώπης. Από τη μία βρέθηκαν τα συντηρητικά τμήματα της Ευρωπαϊκής  Ένωσης με πρωτοπόρες τις χώρες του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία) όπου επένδυσαν στον φόβο για το διαφορετικό και σε ακροδεξιές πολιτικές και ακολούθησαν μια πολιτική κλειστών συνόρων, δίνοντας ώθηση στην όξυνση ρατσιστικών και φασιστικών φωνών εντός Ευρώπης.

Από την άλλη, βρέθηκε η προοδευτική αντίληψη με κύριο εκφραστή την Ελλάδα, στην οποία έπεσε και το βάρος να σηκώσει τα μεγάλα ρεύματα προσφύγων, χωρίς καμία υποστήριξη από τις χώρες της Ευρωπαϊκής  Ένωσης. Ο ελληνικός λαός, από την Ειδομένη μέχρι το Ελληνικό και οπουδήποτε βρέθηκαν πρόσφυγες, άνοιξε μια τεράστια αγκαλιά, έδειξε την αλληλεγγύη του και απομόνωσε τις ακραίες φωνές που μόνο στόχο έχουν την καλλιέργεια του μίσους και του ρατσισμού.

Πλέον, όμως, έχουμε να αντιμετωπίσουμε πιο σύνθετα προβλήματα. Από τη μία έχουμε να κάνουμε με την ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία, από την άλλη την γενικότερη ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό της χώρας.

Εδώ έρχεται ο ρόλος της Κρήτης, καθώς όπως ανακοινώθηκε οι πρώτοι πρόσφυγες θα καταφθάσουν στο νησί μας αρχές Απριλίου. Ήδη έχουν μισθωθεί 125 σπίτια, ενώ θα είναι όχι λιγότεροι από έξι άτομα σε κάθε σπίτι.

Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, μπαίνει για πρώτη φορά και η Κρήτη στην εξίσωση της διαχείρισης του προσφυγικού. Ένας τόπος που έχει στη συλλογική του μνήμη την προσφυγιά, καθώς έχει πολλές προσφυγικές συνοικίες. Είναι υποχρέωση στην ιστορία μας να υποδεχτούμε αυτούς τους ανθρώπους, να τους βοηθήσουμε και να απομονώσουμε τις ακραίες ρατσιστικές φωνές που φοβούνται για την «φυλετική τους καθαρότητα». Έχουμε χρέος να αγκαλιάσουμε αυτούς τους ανθρώπους, να τους δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας και να τους βοηθήσουμε στην ομαλή ένταξη στην κοινωνία μας. Να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των προσφύγων για ζωή και ελευθερία.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου παίρνει την πρωτοβουλία, και ενόψει του 1ου Συνεδρίου της οργάνωσης, να καλέσει σε ανοικτή εκδήλωση του νέους και τις νέες της πόλης για να συζητήσουμε το συγκεκριμένο θέμα, ενώ παράλληλα στον χώρο της εκδήλωσης θα συγκεντρώνουμε τρόφιμα μακράς διάρκειας για τους πρόσφυγες που θα έρθουν στο νησί μας”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook