Η τουρκική δικαιοσύνη διέταξε την προφυλάκιση επτά στρατηγών και ναυάρχων που κατηγορούνται ότι συνωμότησαν εναντίον της κυβέρνησης, σύμφωνα με σημερινά ρεπορτάζ των τουρκικών ειδησεογραφικών δικτύων.

Μεταξύ των υπόπτων περιλαμβάνονται ο διοικητής των στρατιωτικών σχολών και ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών στο στρατιωτικό επιτελείο και ο πρώην διοικητής της πρώτης στρατιάς περιλαμβάνεται στους αξιωματικούς που προφυλακίσθηκαν.

Τον περασμένο μήνα η δικαιοσύνη απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος 22 προσώπων για απόπειρα πραξικοπήματος κατά της συντηρητικής κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης , του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι αξιωματικοί κατηγορήθηκαν ότι δημιούργησαν ιστότοπους για να διαδώσουν αντικυβερνητική προπαγάνδα.

Περίπου το ένα δέκατο των στρατηγών του στρατού βρίσκεται ήδη στη φυλακή, με την κατηγορία ότι υπέθαλψε ένα πραξικόπημα το 2003, λίγο μετά την άνοδο του AKP στην εξουσία το 2002.

Οι κατηγορούμενοι απειλούνται με ποινές κάθειρξης 15 ως 20 ετών, ενώ διατυπώνονται σοβαρές αμφιβολίες για την αυθεντικότητα ορισμένων εγγράφων που υποτίθεται ότι αποδεικνύουν την ενοχή των αξιωματικών.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Τουρκία, όπως δημοσιεύει το real.gr, αντιμετωπίζει μία πρωτόγνωρη κρίση στις σχέσεις πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, ενώ στις 30 Ιουνίου η ηγεσία των ενόπλων Δυνάμεων της γειτονικής χώρας – που διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ – παραιτήθηκε σύσσωμη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook