Στο  Derry (Londonderry)  της Βόρειας Ιρλανδίας βρέθηκαν μέλη της Ομάδας του ευρωπαϊκού έργου  NICHE προκειμένου να συμμετάσχουν στην εκδήλωση ανταλλαγής Καλών Πρακτικών που οργάνωσε ο εταίρος του έργου Derry and Strabane District Council.

Οι εταίροι του NICHE έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό το ότι προέρχονται από περιοχές της Ευρώπης, όπου η διατροφή έχει αναγνωριστεί ως τομέας – κλειδί και  στοχεύουν στην προώθηση πολιτικών,   ούτως ώστε να εφαρμοστούν δράσεις έρευνας και καινοτομίας από επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων της περιοχής τους. 

Ουσιατικό μοχλό για  την επιτυχία του έργου αναμένεται να αποτελέσει η ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των εταίρων.  Κάθε εταίρος παρουσιάζει τις δικές του καλές τοπικές πρακτικές,  ενώ στη συνέχεια  θα κληθεί να  επιλέξει μια ή έναν συνδυασμό περισσοτέρων καλών πρακτικών άλλων εταίρων για να τις προσαρμόσει στις ιδιαίτερες ανάγκες της δικής του περιοχής.
Kλειδί για την επίτευξη του στόχου του NICHE θα αποτελέσει η δημιουργία ανοιχτών καινοτόμων οικοσυστήματων σε περιφερειακό και διαπεριφερειακό επίπεδο, που θα φέρουν σε επαφή όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να διευκολυνθεί η ανταλλαγή τεχνολογίας και γνώσης, που θα μεταφραστεί σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Ακριβώς στο πλαίσιο αυτό, οι  συμμετέχοντες από την Περιφέρεια Κρήτης και οι λοιποί εταίροι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε ενδιαφέρουσες υποδομές και επιτυχημένες  πρακτικές στην ευρύτερη  περιοχή Derry και Strabane της Βόρειας Ιρλανδίας (Ην. Βασίλειο), και  συγκεκριμένα  στα :

1.    FoodOvation Centre, πλήρως εξοπλισμένο Κέντρο το οποίο λειτουργεί εντός του North West Regional College στην πόλη Derry, υποστηρίζει την καινοτομία στον τομέα των τροφίμων και την ανάπτυξη νέων προϊόντων και είναι διαθέσιμο για επαγγελματίες μάγειρες και παραγωγούς προϊόντων διατροφής 
 
2.Corndale Farm, πρότυπη μονάδα εκτροφής χοίρων ελευθέρας βοσκής και παραγωγής χειροποίητου λουκάνικου chorizo 

3.    Πρότυπη μονάδα παραγωγής ελαιοκράμβης  και κραμβέλαιου στην περιοχή Limavady

4.    Φεστιβάλ Διατροφής LegenDerry, η βραβευμένη Γιορτή Διατροφής διάρκειας τριών ημερών,  που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Derry προσελκύοντας πλήθος εγχώριων και ξένων επισκεπτών   

Παράλληλα με την παρακολούθηση των παραπάνω Καλών Πρακτικών, πραγματοποιήθηκε και  η προγραμματισμένη συνάντηση της Επιτροπής Καθοδήγησης (Steering   Committee) του έργου με εκπροσώπους των 7 εταίρων από τα ισάριθμα κράτη- μέλη της Ε.Ε.

Από την Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχαν η κ. Ευαγγελία Βροντάκη, συντονίστρια του έργου NICHE και η κ.  Ζαχαρούλα Παπαδοπούλου, μέλος της Ομάδας Έργου.

Επίσης, από την Ομάδα Ενδιαφερόμενων Φορέων του NICHE για την Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχαν ο κος Αρτέμης Σαϊτάκης, διευθυντής του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης.    

Τo NICHE (http://www.interregeurope.eu/niche/) , στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος η Περιφέρεια Κρήτης, υλοποιείται από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης. Στο έργο συμμετέχουν επίσης εταίροι από τη Ρουμανία (συντονιστής εταίρος), το Ην. Βασίλειο, την Ιρλανδία, τη Φινλανδία, την Εσθονία και την Πολωνία . 

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του διαπεριφερειακού προγράμματος INTERREG EUROPE και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κατά 85% και από εθνικούς πόρους κατά 15%. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook