Η μεγαλύτερη αεροπορική τραγωδία στην ιστορία έγινε σαν σήμερα πριν 40 χρόνια – 583 νεκροί και 61 τραυματίες

Η μεγαλύτερη αεροπορική τραγωδία στην ιστορία έγινε στις 27η Μαρτίου του 1977 αεροδρόμιο της Τενερίφης Λας Πάλμας. Πριν από ακριβώς 40 χρόνια, δυο τεράστια Boeing 747 συγκρούστηκαν στον αέρα μέσα στην πυκνή ομίχλη που σκέπαζε το πρώην αεροδρόμιο Rodeos. 

Ο απολογισμός 

Στους 583 ανθρώπους οι νεκροί, 61 τραυματίες. Τα δύο Boeing συγκρούστηκαν στον διάδρομο απογείωσης λόγω λανθασμένης τροχοδρόμησης. Το ένα αεροσκάφος άνηκε στην εταιρεία PanAmerican με 380 επιβάτες και 16μελες πλήρωμα και το άλλο ήταν αεροσκάφος της KLM με 384 επιβάτες και 14μελες πλήρωμα.

Και τα δυο Jumbo εκτελούσαν πτήσεις τσαρτερ. Το Boeing της Pan Am ερχόταν από το Λος Άντζελες, με μια γρήγορη στάση στη Νέα Υόρκη ενώ το ολλανδικό αεροπλάνο, που είχε ξεκινήσει από την βάση του στο Αμστερνταμ, είχε προγραμματιστεί να προσγειωθεί στο Λας Πάλμας, κοντά στο νησί “’Γκραντ Κανάρι’’, όπου πολλοί από τους επιβάτες είχαν κανονίσει κρουαζιέρες. 

Μετά από έκρηξη βόμβας, την οποία είχαν τοποθετήσει οι αποσχιστές των Κανάριων νησιών σε ένα κατάστημα με άνθη – φυτά στο αεροδρόμιο, τα σχέδια άλλαξαν… Έτσι το Βoeing ξεκίνησε για το αεροδρόμιο Ρόντεο όπου επρόκειτο να φτάσει στις 2 μετά το μεσημέρι.

O καιρός λίγο πριν το ατύχημα είναι καλός και αν το Βoieng της KLM δεν ζητούσε ανεφοδιασμό την τελευταία στιγμή ίσως και να έφτανε νωρίτερα στον προορισμό του.

Λίγο αργότερα, μια πυκνή ομίχλη σκέπασε τον ουρανό και βουνά και αεροδρόμιο δεν ξεχώριζαν το ένα από το άλλο…
Τα δυο Β747 βρέθηκαν την ίδια στιγμή, στην ίδια θέση χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να δουν το ένα το άλλο. Παράλληλα το αεροδρόμιο είχε χάσει κάθε επαφή με το σύστημα ελέγχου.

Ο κυβερνήτης Βαν Ζάντεν θα προσπαθήσει μέχρι το τέλος.

Τροχοδρομεί έως στο τέλος του διαδρόμου, κάνει στροφή και στη συνέχεια, κρατά τη θέση του έως ότου εγκριθεί η απογείωση. Οι οδηγίες που έχει το αεροπλάνο της Pan Am είναι να κάνει αριστερά στο διάδρομο για να επιτρέψει την αναχώρηση του άλλου αεροσκάφους.
Τελικά όμως δεν τα κατάφερε.

Στο αεροδρόμιο Γκραν Κανάριας των Κανάριων Νήσων επικρατούσε πανικός, εξαιτίας του τρομοκρατικού χτυπήματος των αυτονομιστών. Όλες οι πτήσεις είχαν μεταφερθεί στο Λας Πάλμας, όπου τα αεροσκάφη παρατάχθηκαν στην σειρά, έτοιμα να απογειωθούν μέσα σε ομίχλη. Μια λάθος συνεννόηση με τον Πύργο Ελέγχου και… τα δύο Boeing βρέθηκαν αντιμέτωπα με πορεία σύγκρουσης. 

Αρχικά η εταιρεία KLM προσπάθησε να ρίξει εξ ολοκλήρου την ευθύνη στον ισπανικό Πύργο Ελέγχου. Ωστόσο, στην συνέχεια ανέλαβε εξ ολοκλήρου την ευθύνη για το χειρότερο δυστύχημα όλων των εποχών, καθώς όπως αποδείχθηκε αργότερα ο Ολλανδός πιλότος παραβίασε τις εντολές του Πύργου Ελέγχου…

Βίντεο: Το χειρότερο αεροπορικό δυστύχημα όλων το εποχών 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook