Σε γραφεία συμβολαιογράφων η διεξαγωγή τους

 

Το αργότερο έως το τέλος του Φθινοπώρου θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο ηλεκτρονικό σύστημα διεξαγωγής των πλειστηριασμών ακινήτων, με τη διαφορά αυτή τη φορά  ότι έκτός του ότι θα διεξάγονται online θα διενεργούνται σε έδρες συμβολαιογραφικών γραφείων και όχι στα δικαστήρια (Ειρηνοδικεία), όπως σήμερα.

Η επίσπευση της ηλεκτρονικής  διεξαγωγής τους οφείλεται κατά ένα σημαντικό λόγο και στο πάγωμα που έχει συντελεστεί  στη διενέργειά τους  μέσω των δικαστηρίων λόγω της έντονης αντίδρασης αλληλέγγυων ομάδων  αλλά και στην αποχή των συμβολαιογράφων.

Με τον νέο τρόπο διεξαγωγής τους επιδιώκεται  κατά πρώτον να ξεμπλοκαριστεί  κι ένας τεράστιος αριθμός ανεκτέλεστων πλειστηριασμών που  αναβλήθηκαν τελευταία,  την ώρα μάλιστα που αρκετοί πολίτες επιθυμούν να εκπλειστηριάσουν τις περιουσίες τους.

Και για τη νέα αυτή  διαδικασία διενέργειας των πλειστηριασμών θα εφαρμόζεται το ίδιο ανοιχτό σύστημα με διαδοχικές προσφορές με τη διαφορά ότι θα γίνεται online  ,και οι ενδιαφερόμενοι για προσφορές από τη χώρα μας αλλά και από το εξωτερικό θα πρέπει να είναι πιστοποιημένοι σε ειδικό μητρώο.

Σύμφωνα με σχέδιου νόμου που βρίσεται σε φάση κατάρτισης από το Υπουργείο Δικαιοσύνης οι πλειστηριασμοί ακινήτων θα διενεργούνται Τετάρτη,Πέμπτη και Παρασκευή  από τις 10 το πρωί έως στις 5 το απόγευμα και όχι μόνον την Τετάρτη όπως ισχύει σήμερα με τα δικαστήρια,ενώ θα παρέχονται  όλες οι νομικές διευκολύνσεις  (προθεσμίες κλπ) που εφαρμόζονται σήμερα για τους πλειστηριασμούς ακινήτων.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η εφημερίδα “Καθημερινή” από τους 52.000 πλειστηριασμούς που πραγματοποιήθηκαν το 2009 ο αριθμός τους μειώθηκε το 2016 στους 4.800 εκ των οποίων οι περισσότεροι αφορούσαν ευπαθή προϊόντα, βιομηχανικά η βιοτεχνικά ακίνητα, διανομή κοινών ακινήτων σε ιδιώτες και ελάχιστοι πρώτες κατοικίες, υποθηκευμένες έναντι δανείων, σε Τράπεζες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook