Συριακά άρματα μάχης σφυροκοπούν για δεύτερη ημέρα την ανατολική πόλη Ντέιρ αλ-Ζουρ, καθώς το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ συνεχίζει και επεκτείνει την άγρια καταστολή χωρίς να υπολογίζει την διεθνή και περιφερειακή κατακραυγή για το λουτρό αίματος. Αραβικές χώρες καταδικάζουν για πρώτη φορά ηχηρά την καταστολή με τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν να ανακαλούν τους πρεσβευτές τους στη Δαμασκό, ενώ διπλωματική πρωτοβουλία αναλαμβάνει η τουρκική κυβέρνηση με επίσκεψη Νταβούτογλου την Τρίτη στη Δαμασκό.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με το in.gr, οι χάκερ Anonymous βάζουν στο στόχαστρο το δικτυακό τόπο του συριακού υπουργείου Άμυνας, αναρτώντας στην πρώτη σελίδα το μήνυμα ότι «ο κόσμος βρίσκεται στο πλευρό του συριακού λαού».

Αιματηρής καταστολής συνέχεια

Παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και δεκάδων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων παγκοσμίως προς τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ να σταματήσει τη χρήση βίας κατά των πολιτών, τα τανκς του καθεστώτος εξαπέλυσαν νέους βομβαρδισμούς τη Δευτέρα στην πόλη Ντέιρ αλ-Ζουρ.

Μαρτυρίες κάνουν λόγο για ισχυρές εκρήξεις και ανταλλαγές πυροβολισμών στην πόλη της ανατολικής Συρίας που μέτρησε περισσότερους από 50 νεκρούς την Κυριακή. Ο συριακός στρατός εισέβαλε τη Δευτέρα και στην Μααρέτ αλ-Νούμαν στη βόρεια επαρχία Ιντλίμπ.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα σκοτώθηκαν 300 άνθρωποι στη Συρία. Τα θύματα του καθεστώτος στους πέντε μήνες που μετρά η εξέγερση ξεπερνούν πλέον τα 1.700, σύμφωνα με ακτιβιστές και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το καθεστώς Άσαντ διαψεύδει τα στοιχεία για τους νεκρούς και σταθερά αποδίδει την εξέγερση σε «διεθνή συνωμοσία».

* Εντωμεταξύ, ο Μπασάρ αλ-Άσαντ ανακοίνωσε το διορισμό του στρατηγού Νταούντ Ράτζχα στη θέση του υπουργού Άμυνας της χώρας. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση ο Ράτζχα θα αντικαταστήσει τον στρατηγό Άλι Χαμπίμπ Μαχμούντ σε βάρος του οποίου είχαν επιβληθεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση που του απαγόρευαν να ταξιδεύει σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ο Ράτζχα ήταν μέχρι σήμερα αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού.

Ανακαλούν πρεσβευτές Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ και Μπαχρέιν

Μπροστά στο αιματοκύλισμα η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους στη Δαμασκό και καταδίκασαν τη βίαιη καταστολή του αντικυβερνητικού κινήματος.

«Κανείς δεν μπορεί να δεχθεί το αιματοκύλισμα στη Συρία. Η στρατιωτική επέμβαση πρέπει να σταματήσει» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ, προαναγγέλλοντας ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί υπουργική σύνοδος του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Η διεθνής κατακραυγή ολοένα και διογκώνεται, όμως το συριακό καθεστώς δεν υπαναχωρεί.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Μπασάρ αλ-Άσαντ θα χάσει τη νομιμοποίησή του να ηγείται της χώρας στο μέλλον εάν δεν σταματήσει την αιματηρή καταστολή και συνεχίσει να απορρίπτει το διάλογο με το συριακό λαό.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το Βερολίνο παραμένει σε επαφή με τις χώρες της περιοχής και χαιρετίζει την αυξανόμενη πίεση που ασκείται στη Δαμασκό. «Είναι πολύ θετικό ότι η Τουρκία αυξάνει την πίεση, όπως και το γεγονός ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος, το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, αλλά και η Σαουδική Αραβία υιοθετούν μία ολοένα και πιο επικριτική στάση» επισήμανε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου αναμένεται την Τρίτη στη Δαμασκό για να παραδώσει ένα «αυστηρό μήνυμα» στο συριακό καθεστώς, σύμφωνα με δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμβουλος του Σύρου προέδρου ανέφερε ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα πάρει φεύγοντας «ένα ακόμη πιο αυστηρό μήνυμα», δημιουργώντας τη βεβαιότητα ότι οι ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών θα ενταθούν ακόμη περισσότερο.

Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ Ελ Αράμπι (ο οποίος έχει εκφράσει την έντονη ανησυχία και τη θλίψη του για τα γεγονότα) δήλωσε, πάντως, τη Δευτέρα ότι ο Σύνδεσμος θα χρησιμοποιήσει περισσότερο την πειθώ παρά «δραστικά μέτρα» για να πιέσει το καθεστώς Άσαντ να βάλει τέλος στην καταστολή.

«Μην περιμένετε δραστικά μέτρα, αλλά τη χρήση της πειθούς βήμα-βήμα για την επίλυση της κρίσης» δήλωσε ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους σχετικά με τις ενέργειες του Αραβικού Συνδέσμου και εάν ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται η αναστολή της συμμετοχής της Συρίας στον οργανισμό.