Εξάωρη στάση εργασίας έχει εξαγγείλει για την Τρίτη, από τις 6 το πρωί, το συνδικάτο των Γερμανών ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Η υπηρεσία ελέγχου των πτήσεων DFS είχε ζητήσει από τη Δικαιοσύνη να εκδώσει προσωρινά και ασφαλιστικά μέτρα για την αποτροπή της απεργίας, αλλά το δικαστήριο έκρινε -τουλάχιστον αρχικά- πως η στάση εργασίας είναι νόμιμη και το συνδικάτο μπορεί να προχωρήσει κανονικά στην κινητοποίηση.

Η στάση εργασίας όπως αναφέρει το in.gr, που θα ξεκινήσει στις 06:00 και θα λήξει στις 12:00 τοπική ώρα, εκτιμάται ότι θα προκαλέσει προβλήματα άμεσα σε 3.000 πτήσεις. Οι γερμανικές αεροπορικές έχουν ήδη αρχίσει να καταρτίζουν σχέδια αλλαγών στα δρομολόγια, μεταθέτοντας μάλιστα την αναχώρηση αρκετών πτήσεων πριν τα ξημερώματα ώστε να πραγματοποιηθούν κανονικά.

Την περασμένη εβδομάδα το συνδικάτο των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας είχε καλέσει σε απεργιακή κινητοποίηση διάρκειας έξι ωρών που θα εμπόδιζε να γίνουν χιλιάδες πτήσεις, αλλά ανεστάλη μετά την έκδοση σχετικής δικαστικής απόφασης.

Κατά μέσο όρο τον Αύγουστο τα αεροδρόμια της Γερμανίας χρησιμοποιούν καθημερινά περίπου 600 χιλιάδες ταξιδιώτες, σύμφωνα με τον φορέα DRV, ο οποίος εκπροσωπεί τους ταξιδιωτικούς πράκτορες στη χώρα.

Στα 13 από τα 16 γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια είναι η περίοδος των σχολικών διακοπών.

Η Lufthansa εξέφρασε τη λύπη της για την αβεβαιότητα που προκαλεί για το επιβατικό κοινό το ενδεχόμενο να γίνει η απεργία.

«Έχουμε ήδη αρχίσει να κάνουμε προετοιμασίες και, εάν υπάρξει απεργία, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν βάσει των δυνάμεών μας για να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα» είπε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Εάν πράγματι υπάρξει απεργιακή κινητοποίηση, οι αεροπορικές εταιρίες αναμένεται να επισπεύσουν και να καθυστερήσουν πτήσεις, ενώ άλλες θα αναδρομολογηθούν εκτός γερμανικού εναέριου χώρου.

Το GdF ζητά να υπάρξουν μισθολογικές αυξήσεις 6,5% τους επόμενους μήνες και ζητά επίσης να υπάρξει μισθολογική «ωρίμανση», βάσει προϋπηρεσίας.

Απέρριψε την τελευταία προσφορά της DFS, που έκανε λόγο για αυξήσεις 3,2% εφέτος και 2% του χρόνου.