Το 2ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο για τη Ν.Α. Μεσόγειο οργανώνει η Επαγγελματική και Επιστημονική Ένωση Τεχνολόγων Μηχανικών με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και τη συνεργασία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης.

Στο συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Μαρτίου, 17:30 το απόγευμα, στο Ξενοδοχείο ATLANTIS, θα συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες και εκπρόσωποι εταιρειών από τον τομέα των υδρογονανθράκων. Κατά τις εργασίες του συνεδρίου αναμένεται να συζητηθούν τεχνικά και στρατηγικά θέματα, καθώς και οι σημαντικότερες εξελίξεις γύρω από το ενεργειακό ζήτημα.

Το συνέδριο, σύμφωνα με τους οργανωτικά στελέχη της Επαγγελματικής  και Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολόγων Μηχανικών, αφιερώνεται στην πρόσφατα εκλιπούσα Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης, Ενέργειας και Βιομηχανίας Βιργινία Μανασάκη όπως επίσης στη μνήμη του Κύπριου Προέδρου Τάσου Παπαδόπουλου.

«Στόχος μας είναι η ανάδειξη γρήγορων επενδύσεων νοτίως στην ΑΟΖ της Κρήτης και η άμεση θέσπιση της Ελληνικής ΑΟΖ» αναφέρουν σε ανακοίνωση τους τα στελέχη της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου της Επαγγελματικής-Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολόγων Μηχανικών. Οι ίδιοι απευθύνοντας ανοικτό κάλεσμα σε φορείς και πολίτες τονίζουν: «Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε το συνέδριο αυτό καθώς θα ανακοινωθούν σημαντικές εξελίξεις γύρω από το ενεργειακό ζήτημα, που αναδεικνύεται από τους μηχανικούς, αλλά αφορά όλους τους κλάδους έμμεσα ή άμεσα. Υπάρχουν αποφάσεις που πρέπει να παρθούν γρήγορα και σε αυτό πρέπει οι πολίτες να είναι ενήμεροι έτσι ούτως ώστε ο καθένας από την πλευρά του να συμμετέχει σε ένα συλλογικό έργο, που δεν αφορά μόνο την οικονομία. Εταιρείες, θεσμοί και επιστήμονες του τομέα, θα δώσουν το πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης για πρώτη φορά, συλλογικά συγκροτημένα, έτσι ώστε να έχουμε μία στρατηγική κατεύθυνση γύρω και πέρα από το ενεργειακό όραμα που έρχεται από την Κρήτη».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
17:30 – Προσέλευση

18:00 – Χαιρετισμοί:
 Περιφερειάρχη Κρήτης  Σταύρο Αρναουτάκη
 Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Σεβασμιότατο Ειρηναίο
Αντιπεριφερειάρχη Χωροταξίας – Περιβάλλοντος & Ενέργειας  Νικόλαο Καλογερή
 Εκ μέρους Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Μαρία Χναράκη
 Εκ μέρους του Παγκρήτιου Συλλόγου Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής  Βαγγέλη Παπαδάκη
 Εκ μέρους της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηρακλείου  Πικράκη Γεώργιο

18:30 Φώσκολος Αντώνης – Ομότιμος Επιστημονικός Ερευνητής της καναδικής Κυβέρνησης. Ομότιμος καθηγητής, τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, «Τα γεωλογικά γεγονότα από το μεσοζωικό μέχρι σήμερα που δημιούργησαν τα πλούσια αποθέματα υδρογονανθράκων στον περσικό κόλπο και την λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.»

18:45 Λουκογιαννάκης Μάρκος – Γεωφυσικός Πετρελαίου, Μέλος Δ.Σ. ΕΔΕΥ, «ΕΔΕΥ: Ο αποκλειστικός διαχειριστής των δικαιωμάτων του Ελληνικού δημοσίου στην Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων. Προτεραιότητες και προοπτικές.»

19:00 Μανούτσογλου Εμμανουήλ – Κοσμήτορας Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης, «Τουρισμός και υδρογονάνθρακες»

19:15 Γρηγορίου Ιωάννης – Γενικός Διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων, ΕΛΠΕ Α.Ε, «Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, 40 χρόνια εμπειρία της ΕΛΠΕ.»

19:30 Χριστοφορίδης Αχιλλέας, Κοσμήτορας Σ.Τ.ΕΦ. & Καθηγητής του τμήματος Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου ΤΕΙ Καβάλας, «Μηχανικός πετρελαίου: Παρελθόν – Παρόν – Μέλλον.»

19:45 Σκερλέτης Δημήτρης – Μηχανικός Τεχνολογίας Πετρελαίου, απόφοιτος του ΤΕΙ Καβάλας, MSc στο Project Management από το Πανεπιστήμιο του Liverpool, UK.OperationalExcellenceLeadEngineer – OceanRig, «Τεχνικά & Οικονομικά Στοιχεία Γεωτρήσεων Μεγάλου Βάθους»

20:00 Κονοφάγος Ηλίας – Μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών. Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Ανάπτυξης Υδρογονανθράκων της Flow  Energy S.A. (www.FlowEnergy.gr ), «Ηλεκτρομαγνητικός Εντοπισμός Κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων»

20:15 Λυγερός Νίκος – Στρατηγικός Σύμβουλος, «Υψηλή Στρατηγική Ελληνικής ΑΟΖ»

Δευτερολογία – Συζήτηση: 20:30 – 20:55
Ερωτήσεις: 20:55 – 21:30

Συντονιστής Συνεδρίου: Γιώργος Σαχίνης, Δημοσιογράφος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook