Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα σας καλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει στα Χανιά για τα 100 χρόνια από τη Ρώσικη Επανάσταση.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

“Όταν η εργατική τάξη ξεσηκώνεται, έχει τη δύναμη να τα αλλαξει όλα.

Να ανατρέψει τους τραπεζίτες, να τσακίσει τη λιτότητα και τα μνημόνια, να προχωρήσει στη διαγραφή του χρέους και να πάρει τα κλειδιά της οικονομίας κάτω από τον έλεγχο της.

Αυτό διεκδικούμε και παλεύουμε να γίνει σήμερα, αυτό που έγινε στη Ρωσία το 1917.

Κανείς δεν πίστευε στις αρχές του 1917, όταν ο Α’ παγκόσμιος πόλεμος είχε απλωθεί σε όλη την Ευρώπη και ο θάνατος στα μέτωπα θέριζε τους φαντάρους, ότι οι εργάτριες της Πετρούπολης θα έκαναν απεργία, θα κατέβαιναν στους δρόμους, θα ξεσήκωναν όλη την πόλη, ακόμα και τους στρατιώτες του Τσάρου, και αυτό θα απλωνόταν σαν φλόγα σε όλη τη Ρωσία.

Η επανάσταση και η ανατροπή του Τσάρου τον Φλεβάρη του 1917 οδήγησε στην επανάσταση του Οκτώβρη, τότε που για πρώτη φορά στην ιστορία οι εργάτριες και οι εργάτες μπήκαν μπροστά να οργανώσουν την κοινωνία, έτσι όπως δεν είχε γίνει ποτέ άλλοτε.

Σταμάτησαν τον πόλεμο, μοίρασαν τη γη των τσιφλικάδων στους αγρότες, πήραν απόφαση για διαγραφή του χρέους, και έκαναν τα πρώτα βήματα για να ικανοποιηθούν όλες οι βασικές ανάγκες της κοινωνίας χάρη στο συλλογικό έλεγχο των εργατικών οργάνων.

Η Ρώσικη Επανάσταση συγκρούστηκε με κάθε μορφή καταπίεσης, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης στις εθνότητες, καταργώντας τις θρησκευτικές διακρίσεις σε βάρος των μειονοτήτων και χτυπώντας τον σεξισμό και την καταπίεση των γυναικών.

Αυτά όλα μπορεί να μοιάζουν μακρινά, αλλά είναι κοντά μας. Δείχνουν το μόνο δρόμο για να βγούμε από την ατέλειωτη κρίση του καπιταλισμού, το δρόμο της εργατικής επανάστασης. Γι’ αυτό οργανώνουμε τις συζητήσεις για τη Ρωσία το 1917, γι’ αυτό θέλουμε να συζητήσουμε μαζί και τα ερωτήματα αλλά και τη συνέχεια.

Τα 100 χρόνια της Ρώσικης Επανάστασης είναι το πιο επίκαιρο γεγονός στις μάχες που δίνουμε σήμερα.

ΧΑΝΙΑ, ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΑΠΡΙΛΗ
Εργατικό Κέντρο Χανίων, 7.30μμ
Ομιλητές:
Κώστας Βλασόπουλος, Πανεπιστημιακός (Παν/μιο Ρεθύμνου)
Γιάννης Σηφακάκης, ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook