Ραγδαία και αιφνιδιαστική αλλαγή της εικόνας του δάσους κέδρων στο νησί Χρυσή

Ραγδαία και αιφνιδιαστική αλλαγή της εικόνας του δάσους κέδρων στο νησί Χρυσή. Έχει καταγραφεί καλπάζουσα ξήρανση, συγκεκριμένα, στα δασικά είδη Juniperus Macrocarpa και Juniperus Uniperus – των βασικών αυτοφυών ειδών κέδρου, που συγκροτούν το δάσος της Χρυσής, μεταμορφώνοντας το παραδείσιο τοπίο σε ένα απέραντο νεκροταφείο από σκελετούς δέντρων.

Η δραματική νέκρωση του δάσους της Χρυσής παρατηρήθηκε από τους ψαράδες της περιοχής που πρώτοι ανέβηκαν στο νησί μετά τις τελευταίες βροχές, στις αρχές Μαρτίου και διαπίστωσαν τη μεγάλη αλλαγή της εικόνας που συνέθεταν τα ξεραμένα δέντρα.  Ενδεικτική του μεγέθους της καταστροφής είναι η αναφορά της Υπηρεσίας, η οποία χαρακτηρίζει την κατάσταση ως «περιβαλλοντικό έγκλημα» και «ανεπίστρεπτη απώλεια»…

Ως αιτία της εκτεταμένης και εξελισσόμενης ξήρανσης των κέδρων του νησιού, η Διεύθυνση Δασών θεωρεί κατ΄ αρχήν την προσβολή τους από έντομο που την ακολουθεί ανάπτυξη μύκητα, την εξάπλωση και καταστροφική δράση του οποίου ευνόησε η υγρασία από τις βροχές του Δεκεμβρίου του 2016.

Αμέσως μόλις γνωστοποιήθηκε το γεγονός, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δασών μετέβη στη Χρυσή και επιθεώρησε την κατάσταση, επιβεβαιώνοντας το μέγεθος του προβλήματος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των δασολόγων τα φαινόμενα νέκρωσης  φτάνουν  πλέον στο 50% του δάσους της αμμοθίνας και στην ολοκληρωτική σχεδόν νέκρωση του κεδροδάσους στο εσωτερικό του νησιού!!!

Το κλιμάκιο που έκανε αυτοψία στη Χρυσή συνέλεξε 8 δείγματα φυλλωμάτων και καρπών από προσβεβλημένα δέντρα των δυο ειδών κέδρου και τα έστειλε για εξέταση.

ΑΝΑΤΟΛΗ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook