Με δεσμεύσεις λογαριασμών και εκποίηση περιουσιακών στοιχείων απειλούνται χιλιάδες αγρότες σε όλη τη χώρα

Με δεσμεύσεις λογαριασμών και εκποίηση περιουσιακών στοιχείων απειλούνται χιλιάδες αγρότες σε όλη τη χώρα, οι οποίοι σε περιόδους κρίσης (γρίπη των πτηνών, μεγάλες ζημιές λόγω κακοκαιρίας) έλαβαν δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Ανάλογες καταστάσεις καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν και οι εγγυητές, ενώ χαοτική παραμένει η κατάσταση με τους συνεταιρισμούς οι οποίοι έχουν μπει σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Τις τελευταίες μέρες οι παραγωγοί και κυρίως οι πτηνοτρόφοι έχουν περιέλθει σε απόγνωση για τα δάνεια που πήραν για την αντιμετώπιση των ζημιών που υπέστησαν από τη γρίπη των πτηνών την περασμένη δεκαετία από την ΑΤΕ πριν αυτή χωριστεί σε «καλή» και «κακή».

Πριν από λίγες μέρες η Πανελλήνια Ενωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών με επιστολή της στον πρωθυπουργό και σε όλους τους αρμόδιους φορείς καταγγέλλει ότι «όσοι ασχολούνται αποκλειστικά με την πρωτογενή παραγωγή και έχουν καθυστερημένες οφειλές δανείων διαπιστώνουν με μεγάλη οργή και αγανάκτηση ότι οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών τους από την εταιρία εκκαθάρισης της πρώην ΑΤΕ αυξάνονται συνεχώς, ενώ αποστέλλονται μαζικά προειδοποιητικές επιστολές που τους καλούν να τις εξοφλήσουν στο σύνολό τους σε συγκεκριμένη ημερομηνία μετά την παρέλευση της οποίας χωρίς άλλη ειδοποίηση θα αποσταλούν για βεβαίωση στις κατά τόπους οικονομικές εφορίες». Η Ενωση χαρακτηρίζει τις ενέργειες αυτές «σχιζοφρενικές και επιεικώς ανεπίκαιρες στη σημερινή συγκυρία που κυριαρχεί η πολιτική βούληση ευρείας και μαζικής ρύθμισης των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων μέσα από την προς ψήφιση νομοθεσία του εξωδικαστικού συμβιβασμού».

Η Ενωση καταγγέλλει επίσης ότι οι πιέσεις που ασκούνται «είναι και παράνομες, τουλάχιστον ως προς το σκέλος των κατασχέσεων εις χείρας τρίτων από μία ιδιωτική εταιρία εκκαθάρισης που διαχειρίζεται την πτώχευση της πρώην ΑΤΕ και ρυθμίσεις των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων».

«Πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση, όπως γίνεται και με άλλες παραγωγικές τάξεις. Ο κλάδος απειλείται άμεσα, σε περίπτωση που δεν ανασταλεί η διαδικασία αποστολής των απαιτήσεων στο Δημόσιο Ταμείο για αναγκαστική είσπραξη των οφειλών θα φτάσουμε να δούμε πολλές μονάδες να διακόπτουν τη λειτουργία τους αφού δεν εκδίδεται φορολογική ενημερότητα που είναι βασικό δικαιολογητικό για τις συναλλαγές με το Δημόσιο», λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων, κ. Χριστόδουλος Μπλαλτογιπάνης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook