Τον κεντρικό έλεγχο θα τον έχει η Αναπτυξιακή Κρήτης στο Ηράκλειο – Στα Χανιά φαίνεται να “κλειδώνει” η ανάληψη για φέτος της διαδικασίας από την ΜΚΟ της Σύμπραξης Φορέων στην οποία συμπράττουν θεσμικοί φορείς – Από τον επόμενο χρόνο ίσως αναλάβει η Αναπτυξιακή Χανίων – Κατά της φιλοξενίας προσφύγων ο δήμος Αποκόρωνα – Στο τραπέζι της ΠΕΔ και η ωρολογιακή βόμβα με τους συμβασιούχους καθαριότητας – Διαβεβαίωση Λαμπρινού “δεν θα απολυθεί κανείς”

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση με την Ύπαρτη Αρμοστεία του ΟΗΕ προκειμένου να δημοσιευθεί η διακήρυξη για την εξεύρεση κατοικιών στην Κρήτη στις οποίες θα φιλοξενηθούν πρόσφυγες, όπως δήλαδη ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Βασίλης Λαμπρινός κατά τη συνεδρίασή της σήμερα στο Μάλεμε Χανίων.

Στο Ηράκλειο ο κεντρικό έλεγχος – Στα Χανιά ασαφές το τοπίο

Τον πλήρη έλεγχο της διαδικασίας αναλαμβάνει κεντρικά η Αναπτυξιακή Κρήτης στο Ηράκλειο που θα συνεργαστεί με τις αναπτυξιακές Ρεθύμνου και Λασιθίου, ενώ στα Χανιά δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως ακόμα το τοπίο ωστόσο φαίνεται να “κλειδώνει” η ανάληψη της διαδικασίας από τη ΜΚΟ της Σύμπραξης Φορέων που αποτελείται από θεσμικούς φορείς όπως το ΕΒΕΧ, η Ένωση Ξενοδόχων κα, καθώς η Αναπτυξιακή Χανίων που ήταν ανενεργή δεν μπορεί να αναλάβει για φέτος ένα τέτοιο έργο.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, από τη στιγμή που τον κεντρικό έλεγχο θα έχει το Ηράκλειο δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και συμπλήρωσε πως μπορεί το 2017 να αναλάβει η Σύμπραξη και αν το 2018 η Αναπτυξιακή Χανίων έχει λύσει τα ζητήματά της και είναι έτοιμη, να πάρει αυτή τη σκυτάλη.

Απαντώντας ουσιαστικά και στην κριτική που είχε ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων το προηγούμενο χρονικό διάστημα για την επιλογή της ΜΚΟ που αποτελείται από φορείς που είχαν στο παρελθόν ταχθεί ενάντια στη φιλοξενία των προσφύγων, τόνισε πως είχαν γίνει ατυχείς δηλώσεις, ωστόσο η συγκεκριμένη ΜΚΟ έχει την τεχνογνωσία και την εμπειρία να χειριστεί το θέμα καθώς και στο παρελθόν είχε διαχειριστεί χωρίς προβλήματα, για λογαριασμό του δήμου, ένα πρόγραμμα επανένταξης αστέγων που έχει κοινά χαρακτηριστικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο προσφυγικό.

Κατά της φιλοξενίας προσφύγων ο δήμος Αποκόρωνα

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης στο Μάλεμε και μόλις ολοκληρώθηκε η ενημερωτική συζήτηση για το προσφυγικό, επιδόθηκε στο προεδρίο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αποκόρωνα στο οποίο ο δήμος τάσσεται κατά της φιλοξενίας προσφύγων. Το ψήφισμα επεδόθη δια χειρός του προέδρου του Δ.Σ. Αποκορώνου, Γιάννη Αποστολάκη.

Για γέλια και για κλάματα

Ενδεικτικό πάντως της… οργάνωσης με την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα, είναι το γεγονός ότι αφού έχουν βρεθεί τα άτομα που θα μπορέσουν να θέσουν σε λειτουργία το Κέντρο Ασύλου και αφού έχουν βρεθεί και οι οικίσκοι στους οποίους θα βρουν στέγη οι υπάλληλοι, διαπίστωσαν οι αρμόδιοι στο Ηράκλειο ότι υπάρχει πρόβλημα αφού δεν γίνεται να υπάρξει ηλεκτροδότηση στους οικίσκους αυτούς…

Άγνωστο το χρονοδιάγραμμα

Αν και σε προηγούμενες συνεδριάσεις της ΠΕΔ Κρήτης, είχε οριστεί ένας χρονικό ορίζοντας που τοποθετούσε την έναρξη της διαδικασίας μεταφοράς περίπου την περίοδο του Πάσχα, τελικά παραμένει άγνωστο το πότε  θα αρχίσουν οι αφίξεις στο νησί, των προσφύγων οι οποίοι προβλέπονται να είναι περίπου 700 σε αριθμό και να φτάσουν τμηματικά.

Ως γνωστόν η κατανομή σε σπίτια σπίτια θα γίνει κατά 25 / 20 / 60 / 20 σε Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Λασίθι αντίστοιχα. Τα σπίτια, στα οποία θα φιλοξενούνται 6 άτομα, θα βρίσκονται σε κοντική απόσταση ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η εποπτεία. Υπολογίζεται ότι οι πρόυγες θα είναι περίπου 700 σε αριθμό οι οποίοι θα φτάσουν τμηματικά.

Βόμβα που θα σκάσει το θέμα των συμβασιούχων καθαριότητας – Δεν θα γίνουν απολύσεις λέει ο Λαμπρινός

Στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης συζητήθηκε και το σοβαρό θέμα των συμβασιούχων στην καθαριότητα, ένα θέμα που θα αρχίσουν να το βλέπουν μπροστά τους οι δήμοι σταδιακά.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, είναι ένα πρόβλημα που θα αρχίσει να “σκάει” σταδιακά και πρέπει άμεσα να υπάρξει λύση κεντρικά. Υπάρχει ένα Π.Δ. του Παυλόπουλου βάσει του οποίου δεν μπορεί ένα συμβασιούχους να έχει συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στον ίδιο φορέα, στο ίδιο αντικείμενο και στην ίδια ειδικότητα που αθροιστικά να υπερβαίνουν τους 24 μήνες. Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Εσωτερικών, σε 8μηνες συμβάσεις που έληγαν στις 31/12/17 έδωσε παράταση μέχρι στις 31/12/17. Σε αυτές είναι πολλοί εργαζόμενοι στην καθαριότητα που, πριν τη λήξη της παράτασης, θα έχουν συμπληρώσει τους 24 μήνες. Είναι πολλά τα προκύπτουν σύμφωνα με τον κ. Μαλανδράκη, καθώς όπως λέει κάποιοι συμπληρώνουν τους 24 μήνες Ιούνιο, Ιούλιο. Τι θα γίνει με αυτούς; Θα απολυθούν αυτοδίκαια γιατί ο επίτροπος δεν θα θεωρήσει τα εντάλματα πληρωμής; Η απόφαση του υπουργείου εσωτερικών για παράταση θα υπερκεράσει το Π.Δ του Παυλόπουλου, μια περίπτωση στην οποία πλέον δημιουργούνται προϋποθέσεις μόνιμου διορισμού;

Όλη αυτή η ασάφεια δημιουργεί ζητήματα που έχουν επίσης σχέση με τον προγραμματισμό των προσλήψεων στους δήμους οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι τον Απρίλιο να αιτηθούν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση το προσωπικό που χρειάζονται.

Είναι άμεση ανάγκη όπως είπε ο κ. Μαλανδράκης να υπάρχει νομοθετική ρύθμιση που θα υπερκαλύπτει το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός τόνισε ρητά:

“Όσο ισχύει ο νόμος που παρέτεινε τις συμβάσεις των συμβασιούχων μέχρι 31/12/17 ο δήμος Ηρακλείου δεν θα απολύσει εργαζόμενους στην καθαριότητα, ακόμα και αν έχουν συμπληρωθεί οι 24 μήνες. Αν υπάρξει αξίωση για μονιμότητα στη συνέχεια θα κριθεί από τα δικαστήρια.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook