Στα Χανιά την Παρασκευή το επικό έργο «Άξιον Εστί» σε χοροθεατρική μορφή από την παιδική χορωδία του Μινωϊκού Ωδείου Ηρακλείου για τους μαθητές του Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων

Το επικό έργο των Μίκη Θεοδωράκη και Οδυσσέα Ελύτη «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» παρουσιάζει στα Χανιά το Μινωϊκό Ωδείο Ηρακλείου με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και του Ελληνογαλλικού Συλλόγου Χανίων. Το δραματοποιημένο έργο σε μουσική, χορογραφία και αφήγηση θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017 στις 11.00 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων (Ανδρέα Παπανδρέου 70).

Η  παράσταση για τους μαθητές της Π.Ε. Χανίων που ήδη η συμμετοχή τους προγραμματίζεται μέσω των Διευθυντών των Σχολικών Μονάδων τους από την Προϊσταμένη Δια Βίου Μάθησης, Παιδείας και Απασχόλησης της Π.Ε. Χανίων Κατερίνα Ζομπανάκη  είναι δωρεάν και  αποτελεί την συνέχεια παραστάσεων που έχουν δοθεί σε Ηράκλειο και Λασίθι. 

Σύμφωνα με την διευθύντρια του Μινωικού Ωδείου Κάλλια Αναστασάκη οι παραστάσεις προγραμματίζονται να δοθούν σε ολόκληρη την Κρήτη και πρόκειται για ένα έργο εξαιρετικά επίκαιρο που χάρισε στον σπουδαίο ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη το Βραβείο Νόμπελ το 1979.

Απολύτως εναρμονισμένη με το συγκλονιστικό περιεχόμενο των στίχων είναι και η μουσική του αγαπημένου συνθέτη όλων των Ελλήνων, του συμπατριώτη μας δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη. Μάλιστα με αφορμή τα 90α γενέθλια του συμπατριώτη μας Μίκη Θεοδωράκη το Μινωικό Ωδείο διοργάνωσε δωρεάν συναυλίες στο νησί με τη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης και του Παγκρήτιου συλλόγου «Οι φίλοι του Μίκη Θεοδωράκη».

Τα τραγούδια του ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ, ερμηνεύει η Νεανική Χορωδία του Ωδείου που αποτελείται από παιδιά ηλικίας 9-15 ετών. Επί σκηνής θα βρίσκονται δύο Αφηγητές-Τραγουδιστές η παρουσία των οποίων είναι απαραίτητη για την ολοκληρωμένη παρουσίαση του έργου. Η ιδιαιτερότητα στον τρόπο παρουσίασης του ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ, είναι η προσθήκη χορο-θεατρικών στοιχείων στα κείμενα αφήγησης. Οι χορογραφίες καθώς και οι δραματοποιήσεις των κειμένων εκτελούνται από τους νεαρούς χορωδούς ταυτόχρονα με το τραγούδι τους. Επίσης όπως επισημαίνει η κ. Αναστασάκη, «η διαχρονικότητα του συγκεκριμένου έργου σε συνδυασμό με την πολύτιμη γνώση την οποία αποκομίζουν τα νέα παιδιά από τα ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη και τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, ήταν και εξακολουθεί να είναι ο στόχος των παραστάσεων μας. Επιπλέον η προσθήκη των χοροθεατρικών κινήσεων κατά τη διάρκεια των τραγουδιών και των κειμένων της αφήγησης είναι ένα ακόμη στοιχείο ανάδειξης του σπουδαίου και τόσο επίκαιρου μέχρι σήμερα έργου. Είναι υπέροχη για εμάς η αίσθηση της «συνύπαρξης» με το κοινό πάνω στη σκηνή. Ο κόσμος που μας τιμά με την παρουσία του σε κάθε παράσταση του «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» βιώνει το έργο από την αρχή ως το τέλος. Συνταξιδεύει μαζί μας στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας μας. Ευχαριστούμε θερμά την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, και τον Ελληνογαλλικό Σύλλογο Χανίων για την υποστήριξη σε αυτό τον κύκλο των συναυλιών μας». 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook