«Πού πήγαν τα λεφτά μας;» διερωτώνται δεκάδες Κρητικοί, οι οποίοι επένδυσαν ό,τι είχαν και δεν είχαν για να πιάσουν την …καλή

«Πού πήγαν τα λεφτά μας;» διερωτώνται δεκάδες Κρητικοί, οι οποίοι επένδυσαν ό,τι είχαν και δεν είχαν για να πιάσουν την …καλή. Με δέλεαρ τις υψηλές αποδόσεις που εισέπρατταν τους πρώτους μήνες, παρασύρονταν σταδιακά όλο και πιο βαθιά στο «παιχνίδι» της οικονομικής αυτοκαταστροφής, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων. 

Κάποιοι ξεκίνησαν να επενδύουν τα χαρίσματα των γάμων τους και έφθασαν να δανείζονται από συγγενείς και τράπεζες. Ήταν ήδη αργά όταν διαπίστωσαν ότι τα χρήματά τους, τα οποία μετέφεραν στην Κύπρο όπως τους είχαν υποδείξει, μεταβιβάστηκαν εν αγνοία τους σε foundation της Αμερικής. Η εκδίκαση της υπόθεσης με τέσσερις κατηγορούμενους, δύο Κρητικούς και δύο Κύπριους, βρίσκεται σε εξέλιξη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης.

Ε«πένδυσαν μέχρι και τα χαρίσματα του γάμου – Σήμερα χτυπούν το κεφάλι τους

Το ντελίριο που επικρατούσε στην Ελληνική κοινωνία πριν από περίπου 10-15 χρόνια με το κυνήγι των «υψηλών αποδόσεων» αποτυπώνεται στη δίκη που ξεκίνησε χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης για την κακουργηματική απάτη σε βάρος δεκάδων κρητικών, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής. Επιχειρηματίες, βιοπαλαιστές, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες επένδυσαν ό,τι είχαν και δεν είχαν, προσδοκώντας υψηλές αποδόσεις, σύμφωνα με τις εγγυήσεις και τις διαβεβαιώσεις που τους έδιναν. Εμπιστεύθηκαν, αφελώς ενδεχομένως, τις οικονομίες μιας ζωής, ακόμα και τα χαρίσματα των γάμων τους ενώ κάποιοι αναγκάστηκαν να δανειστούν από τράπεζες και στενούς συγγενείς για να επενδύσουν σε …κοπανιστό αέρα. Σήμερα όλοι μαζί κοπανούν τα κεφάλια τους αφού εκατομμύρια ευρώ έφυγαν εν μία «νυκτί» από την Ελλάδα στην Κύπρο και μέσα σε λίγες ημέρες διοχετεύτηκαν σε Αμερικανικό Foundation. Οι εμπλεκόμενοι φέρονται με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να μεθόδευσαν τη μεταφορά των χρημάτων στο εξωτερικό, διαβεβαιώνοντας τους επενδυτές ότι διαχειρίζονται ομόλογο ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και ως εκ τούτου τα χρήματα τους ήταν διασφαλισμένα. Μόνο που το ομόλογο αποδείχτηκε πλαστογραφημένο και «εμπλουτισμένο» με δύο παραπάνω αριθμούς από αυτόν που έφερε ο κωδικός του πραγματικού.

«Απορώ πώς ήθελαν όλοι να γίνουν πλούσιοι» σχολίασε η πρόεδρος της έδρας, ακούγοντας τον έναν μετά τον άλλο παθόντα να εξιστορεί τη δική του ιστορία.

Τέσσερις είναι οι κατηγορούμενοι που έχουν παραπεμφθεί στο εδώλιο: δύο Ηρακλειώτες, οι οποίοι εμφανίζονταν ως επενδυτικοί σύμβουλοι, και δύο Κύπριοι, εκ των οποίων ο πρώτος εμφανιζόταν ως πρόεδρος και διαχειριστής της εταιρείας στην οποία κατέληξαν οι καταθέσεις των Κρητικών πριν «πετάξουν» για Αμερική και η δεύτερη είναι νομική σύμβουλος.

Αν και μόνο δύο από τους κατηγορούμενους παρίστανται στο δικαστήριο, ο ένας εκ των δύο κρητικών και η Κύπρια δικηγόρος-οι άλλοι δύο εκπροσωπούνται από τους συνηγόρους τους-το κλίμα φέρεται να είναι «πολεμικό» μεταξύ τους με τον έναν να επιρρίπτει την ευθύνη στους άλλους.

Για τους δύο Κρητικούς υποβλήθηκαν ομαδικές μηνύσεις, σε ό,τι αφορά στην εμπλοκή των δύο Κυπρίων οι διαδικασίες κινήθηκαν μετά από συνεργασία των κυπριακών και ελληνικών αρχών και κατόπιν μίας τιτάνιας έρευνας που διεξήγαγαν στην Κύπρο ορισμένοι εκ των παθόντων. Άκρως διαφωτιστική υπήρξε στο δικαστήριο η πολύωρη κατάθεση Ηρακλειώτη, ο οποίος διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο ώστε να «ξεκλειδώσουν» οι έρευνες και να επεκταθούν και στην Κύπρο. Χρειάστηκαν χρόνια, απίστευτη υπομονή και επιμονή αλλά και τεράστια έξοδα για να μπορέσει να αντλήσει στοιχεία για τη «σκοτεινή» διαδρομή των χρημάτων και την παραπομπή της υπόθεσης ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Κινδύνευσε να καταρρεύσει στο δικαστήριο

Δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει την κατάθεσή του νεαρός, ο οποίος κατά την εξέτασή του ένιωσε έντονη αδιαθεσία. Ο άνθρωπος αυτός περιέγραψε καρέ-καρέ πώς πείστηκε αρχικώς να επενδύσει τα χαρίσματα του γάμου του και στην πορεία έφθασε στο σημείο να πάρει ακόμα και δάνειο ύψους 150.000 ευρώ στην απέλπιδα προσπάθειά του να «κλείσει»- όπως πίστευε- τους λογαριασμούς που είχε ανοίξει, να πάρει πίσω το κεφάλαιό του αλλά και να ξεπληρώσει συγγενείς του, τους οποίους είχε βάλει στο «παιχνίδι» των επενδύσεων. 

Αυτός που τον προσέγγισε ήταν ο ένας εκ των δύο Κρητικών κατηγορουμένων, ο οποίος την περίοδο εκείνη ήταν πρόεδρος στην ποδοσφαιρική ομάδα στην οποία αγωνιζόταν ο νεαρός.  Όταν πια σταμάτησαν οι αποδόσεις και τα κεφάλαια παρέμεναν παρακρατημένα, οι επενδυτές άρχισαν να ψάχνουν τι συμβαίνει. 

Ο ασφαλιστικός πράκτορας και ποδοσφαιρικός παράγοντας δικαιολογήθηκε ότι λόγω …Ζωνιανών, τα πράγματα είχαν γίνει πιο αυστηρά και τα χρήματά τους παρέμεναν δεσμευμένα σε γαλλική τράπεζα. Και έτσι άρχισαν να μπαίνουν σταδιακά στο «παιχνίδι» και οι άλλοι εμπλεκόμενοι, οι οποίοι κατά τις περιγραφές των μαρτύρων εμφανίζονταν περίπου ως «σωτήρες» για την επιστροφή των χρημάτων τους.

«Από τη μέχρι στιγμής εξέταση των πολιτικώς εναγόντων μαρτύρων αποδείχθηκε ότι πράγματι στοιχειοθετείται εις βάρος των κατηγορουμένων η κακουργηματικού χαρακτήρα απάτη» σχολίασε η δικηγόρος Αλεξάνδρα Σπανάκη, η οποία μαζί με τον συνάδελφό της Βαγγέλη Στρατουδάκη εκπροσωπούν την πολιτική αγωγή στις δύο υποθέσεις που συνεκδικάζονται.

Καμία σχέση με τις αποδιδόμενες κατηγορίες δεν έχει η Κύπρια δικηγόρος, υπογραμμίζει ο συνήγορός της, Διονύσης Βέρρας. Όπως υποστηρίζεται, ενώ ήδη είχαν μεταφερθεί τα χρήματα των κρητικών επενδυτών στην Κύπρο, κλήθηκε λόγω της συγγενικής σχέσης που έχει με τον Κύπριο συγκατηγορούμενό της να τον βοηθήσει στη διευθέτηση νομικών ζητημάτων.

Αρνείται κάθε εμπλοκή με την υπόθεση και ο δεύτερος Κρητικός, ο οποίος εκπροσωπείται στο δικαστήριο από τον δικηγόρο Μιχάλη Σφακιανάκη. Όπως υποστηρίζεται, τόσο ο κατηγορούμενος όσο και συγγενικά του πρόσωπα υπήρξαν θύματα σε αυτήν την ιστορία και έτσι ενεπλάκη σε μία προσπάθεια να ξεκαθαριστεί η κατάσταση και να πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

Η δίκη συνεχίζεται την Μεγάλη Δευτέρα.

ΠΑΤΡΙΔΑ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook