Ένα απλό ορμονικό τεστ μπορεί να δείξει πόσο γρήγορα χτυπά το βιολογικό ρολόι μιας γυναίκας και ως εκ τούτου να προβλέψει μέχρι πότε θα είναι σε θέση να βιώσει τη μητρότητα.

Για πρώτη φορά ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Σεντ Αντριους σε συνεργασία με συναδέλφους τους από τα Πανεπιστήμια της Γλασκώβης και του Εδιμβούργου κατάφεραν να μετρήσουν με ακρίβεια τα επίπεδα μιας ορμόνης ζωτικής σημασίας για τη γονιμότητα σε γυναίκες διαφορετικών ηλικιών.

Οι επιστήμονες, αναφέρει το vima.gr, συνέκριναν τα επίπεδα της αντιμυλλερίου ορμόνης (ΑΜΗ) σε 3.200 υγιείς γυναίκες προκειμένου να ανακαλύψουν τη διακύμανσή τους σε διαφορετικές ηλικίες. Όπως αναφέρουν, τα αποτελέσματά τους μπορούν να δείξουν πότε μια γυναίκα θα περάσει στην εμμηνόπαυση και για πόσο διάστημα θα συνεχίσει να είναι γόνιμη.

Δείκτης γονιμότητας

Σημειώνεται ότι η ορμόνη ΑΜΗ παράγεται από τα κύτταρα του ωοφόρου δίσκου του ωοθυλακίου και τα επίπεδά της χρησιμοποιούνται ως δείκτης της ωοθηκικής απόκρισης κατά τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Γενικώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες, γυναίκες με υψηλά επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης διαθέτουν μεγαλύτερα αποθέματα ωαρίων και έχουν έτσι μεγαλύτερες πιθανότητες γονιμοποίησης.

Σύμφωνα με τον Τομ Κέλσι, λέκτορα στη Σχολή Υπολογιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Σεντ Αντριους που συμμετείχε στη μελέτη, ήταν ήδη γνωστό ότι τα υψηλά επίπεδα της ΑΜΗ αποτελούν καλό δείκτη γονιμότητας. Ωστόσο, όπως τόνισε ο ερευνητής «η νέα μελέτη  παρέχει για πρώτη φορά γνώση σχετικά με τα επίπεδα της ορμόνης που πρέπει να έχει μια υγιής γυναίκα σε διαφορετικές ηλικίες. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να υπολογιστεί μέχρι πότε είναι σε θέση να συλλάβει σώζοντας πολλά ζευγάρια από μεγάλο ψυχικό και οικονομικό κόστος».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook