Θετικά αξιολογήθηκαν τέσσερις προτάσεις, στις οποίες συμμετέχει ως εταίρος ο Δήμος Χανίων στο Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού υποβολής 5.627.518,00€, όπως γνωστοποίησε σήμερα, Πέμπτη 30/3/2017, ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου.

“Πρόκειται για μία σημαντική επιτυχία, καθώς ο Δήμος μας συμμετέχει στις τέσσερις  (4)  εκ των είκοσι τεσσάρων (24) προτάσεων, που αξιολογήθηκαν θετικά επί συνόλου άνω των 200 προτάσεων, που κατατέθηκαν προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από το συγκεκριμένο Πρόγραμμα”, τόνισε ο κ. Βάμβουκας, προσθέτοντας ότι ο Δήμος Χανίων είναι ο Δήμος της Κρήτης με τις περισσότερες εγκεκριμένες προτάσεις, με τον προϋπολογισμό και των 4 προτάσεων να προσεγγίζει τα 973.000 ευρώ.  

“Αποδεικνύουμε ως δημοτική αρχή, εκτός από την τάξη, που έχουμε βάλει ήδη σε πολλούς τομείς του Δήμου μας και τη διαφανή και χρηστή διαχείριση, ότι έχουμε την ικανότητα να εξοικονομούμε και να προσελκύουμε σημαντικούς οικονομικούς πόρους για τον Δήμο μας μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων και άλλων πηγών χρηματοδότησης, που έρχονται να υπηρετήσουν το όραμά μας για το Δήμο Χανίων με χαμηλούς τόνους και πολλή δουλειά σε συνεργασία με τα στελέχη και το προσωπικό του Δήμου μας”, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Χανίων.  

Ειδικότερα, οι προτάσεις, που εγκρίθηκαν, αφορούν τις εξής θεματικές: 

–    Smart Cities: Ανάπτυξη εφαρμογών έξυπνης πόλης. Δήμοι Χανίων, Λέσβου, Πάφου.

–    Ecorouts: Δράσεις για τη Δημιουργία «Πράσινων» – Περιβαλλοντικά Φιλικών Διαδρομών μέσα σε Τουριστικές Περιοχές. Δήμοι Ηρακλείου, Πάφου, Χανίων, Αραδίππου. 

–    Step2Smart: Διασυνοριακή Συνεργασία Νησιωτικών Περιοχών για τη Βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών μέσω της χρήσης Συστημάτων Ευφυών Μεταφορών. Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Κύπρου, Υπουργείο Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Δήμος Χανίων, Δήμος Κω.

–    ERMIS-F: Διαδικτυακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος Κινδύνων – Πλημμύρες. Ινστιτούτο Κύπρου, Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου,  Πολυτεχνείο Κρήτης, Δήμος Χανίων.

Ο κ. Βάμβουκας κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου τόνισε ότι η παρούσα δημοτική αρχή από την αρχή της θητείας της κάνει πράξη τη δέσμευση για προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων χρηματοδοτήσεων για το Δήμο Χανίων. “Σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης συνολικά, στο Δήμο Χανίων δεν είμαστε πλέον ουραγοί στην προσέλκυση πόρων και την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά πρωτοπόροι”, ανέφερε ο Δήμαρχος Χανίων, προχωρώντας σε μία συνοπτική παρουσίαση της αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων από την αρχή της θητείας του, όπως: 

•    Πρόταση για τη χρηματοδότηση νέου βρεφονηπιακού σταθμού στον Κουμπέ, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, η οποία και εγκρίθηκε, ενώ σύντομα θα δημοπρατηθεί το έργο.
•    Έγκριση πρότασής στο ΠΕΠ Κρήτης για το σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, προϋπολογισμού 9,6 εκατομμυρίων. Θα ξεκινήσει να υλοποιείται το επόμενο διάστημα. 
•    Κατάθεση πρότασης χρηματοδότησης μέσω ΠΕΠ Κρήτης για την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Κοινότητας και Κέντρου Ενημέρωσης ΡΟΜΑ, τα οποία σε λίγους μήνες θα λειτουργούν.  
•    Τελικό στάδιο ένταξης επέκτασης του ΧΥΤΥ της ΔΕΔΙΣΑ με χρηματοδότηση από το Τομεακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, προϋπολογισμού 13 εκατομμυρίων ευρώ.
•    Ένταξη στο ΕΣΠΑ του συνόλου των παιδικών σταθμών του Δήμου, εξοικονομώντας πόρους και προσωπικό.  
•    Κατάθεση με επιτυχία 3 προτάσεων χρηματοδότησης στο Πράσινο Ταμείο, συνολικού ύψους 800.000 ευρώ, για αγορά διατηρητέου κτιρίου βιβλιοθήκη, για ανάπλαση Περίδου – Αποκορώνου και την εκπόνηση Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). 
•    450.000 ευρώ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για αγροτική οδοποιία στο Θέρισο, έργο που έχει ολοκληρωθεί.
•    Καθοριστική συμβολή Δήμου στην ένταξη στο ΕΣΠΑ του μεγάλου και πολυαναμενόμενου έργου του Κόμβου Μουρνιών, προϋπολογισμού 8,5 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο ξεκινά άμεσα  να υλοποιείται.  

Αξιοποίηση και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων για σημαντικά έργα υποδομής της πόλης μας, όπως: 

•    Πρόταση ΣΔΙΤ για 8 νέα σχολεία και ανάπλαση του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας, ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ
•    Απευθείας συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για τη χρηματοδότηση της μελέτης και του έργου αντικατάστασης του δημοτικού οδοφωτισμού με λαμπτήρες εξοικονόμησης, 
•    Αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς, μέσω του ΠΔΕ.  

Στον ακόλουθο σύνδεσμο https://youtu.be/I7r-MzTyFdU μπορείτε να παρακολουθήσετε την τοποθέτηση του Δημάρχου Χανίων, Τ. Βάμβουκα

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook