Η προσέλευση των ομογενών και των Αμερικανών στο ελληνικό φεστιβάλ της κοινότητας της Mεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Μάτιτακ του Λονγκ Αϊλαντ, όπως επεσήμανε ο πρόεδρός της, κ. Παντελής Συριώδης, ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες της οργανωτικής επιτροπής, σύμφωνα με τον Εθνικό Κήρυκα.

«Διαφορετικά από τα προηγούμενα χρόνια, εφέτος, με εξαίρεση το βράδυ της Παρασκευής, είχαμε καταπληκτικό καιρό. Στην επιτυχία του συνέβαλαν όλοι ξεκινώντας από τα στελέχη μέχρι και τα απλά μέλη της κοινότητά μας. Ευχαριστούμε τους δωρητές, τους εθελοντές και τους επισκέπτες για την αγάπη και για την γενναιοδωρία τους. Το φεστιβάλ αποτελεί μια από τις βασικές πηγές εσόδων της κοινότητάς μας», επεσήμανε ο κ. Συριώδης.

Ερωτηθείς για τα έσοδα από το φεστιβάλ, είπε πως δεν έγινε επίσημα ο απολογισμός και ότι υπολογίζουν οι εισπράξεις να ξεπεράσουν τις είκοσι χιλιάδες δολάρια.

«Ευχαριστούμε την Φιλόπτωχο Αδελφότητα και την πρόεδρο Ειρήνη Νάνου, καθώς και τον πρώην πρόεδρο, τον Μιχάλη Παππά που ετοίμασε τα γαλακτομπούρεκα και τα άλλα παραδοσιακά γλυκά», πρόσθεσε.

Η οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ πλαισιωνόταν από τους Κώστα Διακοβασίλη (υπεύθυνο), Νίκο Καβουριά, Γιώργο Γιαννουκάκη, Τσάρλι Παφίτη, Βασίλειο Φρανγκιά, Ηλία Νιάκαρη.

Το βράδυ του Σαββάτου οι ομογενείς ξεφάντωσαν με την ορχήστρα του Νίκου Νικολαϊδη.

Ο πρόεδρος της κοινότητας κάλεσε τους ομογενείς να παραστούν και στις εορταστικές εκδηλώσεις που θα διοργανώσουν για τα ονομαστήρια του ιερού ναού.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το βράδυ της Παρασκευής με τον Εσπερινό και την Αρτοκλασία και την δεξίωση που θα παρατεθεί στην κοινοτική αίθουσα και θα λήξουν το Σάββατο με το επίσημο γεύμα που θα παραθέσουν προς τιμή του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου αμέσως μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

«Καλούμε όλους τους ομογενείς το Σάββατο να έρθουν στην κοινότητά μας και να παρακολουθήσουν τις τελετές και στη συνέχεια να συμμετάσχουν στο γεύμα και να απολαύσουν νηστίσιμα εδέσματα που θα ετοιμάσει και θα προσφέρει σε όλο το εκκλησίασμα η Φιλόπτωχος Αδελφότητα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος», πρόσθεσε ο πρόεδρος της κοινότητας.

Ο κ. Συριώδης είναι 74 ετών. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στους Βαβύλους της Χίου και το 1968 ήρθε για μια καλύτερη τύχη στην Αμερική και κατάφερε να κάνει το αμερικάνικο όνειρο πραγματικότητα. Ηταν παντρεμένος με την αείμνηστη Κατίνα με την οποία έφερε στον κόσμο δύο παιδιά, τον Γεώργιο και τον Μιχάλη.

Από 1983 μέχρι σήμερα συμμετέχει στο συμβούλιο της κοινότητας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, για δύο χρόνια διετέλεσε αντιπρόεδρος, ενώ τα δύο τελευταία χρόνια εκλέχτηκε πρόεδρός της.

Η εν λόγω κοινότητα ιδρύθηκε το 1970, συνεπώς θεωρείται από τις νεότερες ενορίες του Λονγκ Αϊλαντ και κατΆ επέκταση της Πολιτείας της Νέας Υόρκης. Την περίοδο του καλοκαιριού ο αριθμός των ομογενών που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις τριπλασιάζεται, καθώς το Μάτιτακ είναι προορισμός για τις διακοπές τους, ενώ άλλοι περνούν το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού στα εξοχικά τους σπίτια.

Η κοινότητα έχει ένα μεγάλο υπόστεγο το οποίο παρέχει την δυνατότητα σε άλλες ομογενειακές οργανώσεις να διοργανώσουν εκδρομές χωρίς να νοιάζονται για τις καιρικές συνθήκες.

ΚαθΆ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού οι σύλλογοι διοργανώνουν εκδρομές στην κοινότητα του Μάτιτακ.

Ερωτηθείς αν υπάρχει πολύς κόσμος αυτή την περίοδο στο Μάτιτακ, ο κ. Συριώδης είπε ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τους πάντες και τα πάντα.

«Τα Σαββατοκύριακα υπάρχει συνωστισμός στις ξενοδοχειακές μονάδες και στις παραλίες και γιΆ αυτό έχουμε περισσότερο κόσμο στις τελετές και στις γιορτές μας», κατέληξε ο κ. Συριώδης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook