Στο κτίριο “φάντασμα” της οδού Θηβών 196 στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη, εκεί που δεν δέχτηκαν να πάνε υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών γιατί δεν έχει Μετρό, λειτουργεί εδώ και λίγους μήνες η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους.

Στο πίσω μέρος του ισογείου έχει ανοίξει ένα πρότυπο Γραφείο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΓΕΥΔ). Η εικόνα δεν έχει καμία σχέση με αυτή που συναντάμε τις παρηκμασμένες δημόσιες Υπηρεσίες. Το κοινό περιμένει για ελάχιστα λεπτά παρακολουθώντας τηλεόραση μέχρι να έρθει η ώρα της εξυπηρέτησης.

Πως γίνεται αυτό; Πολύ απλά: οι πολίτες κλείνουν ραντεβού έρχονται στο Γραφείο και εξυπηρετούνται μετά από 10 λεπτά το πολύ. Το σκέφτηκε ένα από τα νεότερα στελέχη της ελληνικής διοίκησης που ζήτησε να μην αναφέρουμε το όνομά του.

Οι πολίτες, πληροφορούνται από τους υπαλλήλους ποια είναι η δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος για να εξοφλήσουν το δάνειο τους με ένα χαμηλό ποσό κάθε μήνα, ακόμη και 40 ευρώ (είναι το ελάχιστο που προβλέπει ο Νόμος) σύμφωνα με τις τυποποιημένες “εύλογες δαπάνες διαβίωσης” που υπάρχουν σε εύληπτους πίνακες για κάθε επισκέπτη του Γραφείου.

Η πληροφόρηση και οι επιλογές που τους δίνουν οι υπάλληλοι του ΓΕΥΔ αφορούν τα κριτήρια που ήδη υπάρχουν με βάση το εισόδημα, τις ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης και με τα μέλη της οικογένειάς τους. Φεύγοντας παίρνουν μαζί τους και ένα αντίγραφο του νόμου για να γνωρίζουν ακριβώς που βασίζεται το δικαίωμά τους να ρυθμίσουν το δάνειό τους.

Οι υπάλληλοι που στελεχώνουν τα ΚΕΥΔ δεν είναι νέες προσλήψεις αλλά επιστήμονες που βρίσκονται παραγκωνισμένοι σε άλλες Υπηρεσίες του στενού και ευρύτερου Δημοσίου, γνωρίζουν οικονομικά και νομικά, αλλά κάνουν βοηθητικές δουλειές για παράδειγμα σε νοσοκομεία η ακόμη και σε φυλακές. Ως τώρα έκαναν δουλειές οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις δεν είχαν καμία σχέση με το αντικείμενό τους.

Παρά τις χρονοβόρες διαδικασίες και τις τραγικές ελλείψεις που παρατηρούνται στο σύνολο του δημόσιου τομέα, είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και για τις νέες υπηρεσίες οι υπολογιστές προέρχονται από το στοκ που ξέμεινε από τους ολυμπιακούς αγώνες του 2004, το εγχείρημα προβλέπεται σταδιακά να εξαπλωθεί μέσα στο καλοκαίρι.

Στο τέλος του καλοκαιριού μπορεί να υπάρχουν ακόμη και 10 τέτοια γραφεία παρά τις γραφειοκρατικές τρικλοποδιές που βάζει ακόμη το υδροκέφαλο κράτος σε τέτοιες υγιείς πρωτοβουλίες, τρικλοποδιές που καθυστερούν την εξάπλωση των γραφείων.

Αν υπήρχαν δε και τα κατάλληλα μέσα, τα ΓΕΥΔ θα μπορούσαν να γίνουν τα νέα ΚΕΠ καθώς ήδη δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα εκπέμπουν SOS για την ανάγκη των πολιτών που ζουν ανά την επικράτεια να βοηθηθούν στη ρύθμιση των χρεών τους και να πάρουν μια ανάσα.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook