Τουρκικό δικαστήριο εξέδωσε χθες εντάλματα σύλληψης σε βάρος επτά στρατηγών και επτά χαμηλόβαθμων αξιωματικών του τουρκικού στρατού με την κατηγορία ότι συνωμοτούσαν κατά της κυβέρνησης κάνοντας χρήση του Διαδικτύου, αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο γνωστότερος από τους στρατηγούς που εμπλέκονται στην υπόθεση είναι ο στρατηγός Νουσέρ Τάσντελερ, ο πρώην αρχηγός της Δ΄ Στρατιάς (Στρατιά Αιγαίου) που μόλις την περασμένη εβδομάδα διορίστηκε διοικητής στη διεύθυνση Εκπαίδευσης και Δογμάτων.

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε τη σύλληψη του Τάσντελερ και των υπόλοιπων 13 κατηγορούμενων οι οποίοι κατηγορούνται ότι χρησιμοποιούσαν το Ίντερνετ για να υπονομεύσουν την κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, φέρονται να κατασκεύασαν περίπου 40 ιστοσελίδες που στόχευαν να εξασθενίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση.

Επίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή το δικαστήριο αποφάσισε να συγχωνεύσει την υπόθεση αυτή με μια άλλη υπόθεση συνωμοσίας, την αποκαλούμενη «Σχέδιο Καταπολέμησης της Οπισθοδρόμησης». Στην υπόθεση αυτή βασικός κατηγορούμενος είναι ο συνταγματάρχης Ντουρσούν Τσιτσέκ ο οποίος κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την αυθεντικότητα ενός στρατιωτικού εγγράφου το οποίο αναφέρεται στη δημιουργία αντικυβερνητικών ιστοσελίδων.

Ο στρατός έχει πάρει αποστάσεις από τον Τσιτσέκ υποστηρίζοντας ότι οι ιστοσελίδες είχαν ως στόχο να ενημερώσουν το κοινό για θέματα εθνικής ασφάλειας.

Μεταξύ των άλλων στρατιωτικών που κατονομάζονται στα εντάλματα είναι ο πρώην διοικητής της Πρώτης Στρατιάς, απόστρατος σήμερα στρατηγός Χασάν Ιγκσίζ, ο νομικός σύμβουλος του γενικού επιτελείου υποστράτηγος Χιφζί Τσουμπουκλού, ο αντιστράτηγος Μεχμέτ Ερόζ, ο αντιναύαρχος Μεχμέτ Οτουζμπίρογλου και ο αντιστράτηγος Ισμαήλ Χάκι Πεκίν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook