Οι προοπτικές ένταξης της περιοχής των Αστερουσίων στη Βιόσφαιρα (UNESCO) συζητήθηκαν σε ημερίδα της Περιφέρειας Κρήτης

Η δυνατότητα και οι προοπτικές της ένταξης της περιοχής των Αστερουσίων στα Αποθέματα Βιόσφαιρας της UNESCO συζητήθηκαν στην ημερίδα που συνδιοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης με τους Δήμους, Αρχανών-Αστερουσίων, Φαιστού , Γόρτυνας και Μινώα – Πεδιάδος, στους Αγίους Δέκα.

Οι προσκεκλημένοι Γερμανοί εμπειρογνώμονες από το νησί Rügen, που έχει ενταχθεί στα Αποθέματα Βιόσφαιρας, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) Χαράλαμπος Βερβέρης, η υπεύθυνη της «Βιόσφαιρας της ΟΥΝΕΣΚΟ» στο νησί Rügen κα. Μούστερ, ο διδάκτωρ αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Χαιδελβέργης που πραγματοποιεί την τελευταία πενταετία τις αρχαιολογικές ανασκαφές στη περιοχή της «Κουμάσας» στα Αστερούσια Διαμαντής Παναγιωτόπουλος, έκαναν παρουσιάσεις που αναδεικνύουν το πλούτο (αρχαιολογικό, πολιτισμικό, ιστορικό, περιβαλλοντικό, θρησκευτικό) της ευρύτερης περιοχής των Αστερουσίων.

 

Μάλιστα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις ιδιαιτερότητες, την αξία του φυσικού περιβάλλοντος, τα αρχαιολογικά και θρησκευτικά μνημεία των Αστερουσίων. Οι Γερμανοί εμπειρογνώμονες τόνισαν ότι η περιοχή έχει κατ’ αρχήν τα βασικά γνωρίσματα που απαιτούνται, έτσι ώστε να είναι δυνατή η υποβολή του φακέλου υποψηφιότητας στην UNESCO. Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΝ επισήμανε τις δυνατότητες βιώσιμης ανάπτυξης των Αστερουσίων, με βάση το συνδυασμό φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος που χαρακτηρίζει την περιοχή. Τονίστηκε μάλιστα ότι, το φυσικό και πολιτισμικό αυτό «κεφάλαιο» μπορεί να αξιοποιηθεί μέσα από την ένταξη της περιοχής στα Αποθέματα Βιόσφαιρας και να αποτελέσει παράγοντα βιώσιμης ανάπτυξης για την Κρήτη.  

«Τα Αστερούσια μπορούν να αποτελέσουν το «κορμό» για την ανάπτυξη της νότιας Κρήτης αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα με δράσεις που σέβονται απόλυτα το φυσικό περιβάλλον και τα μνημεία της περιοχής» ανέφερε χαρακτηριστικά η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής της Περιφέρειας Κρήτης Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη, η οποία ευχαρίστησε τα στελέχη του Υπουργείου, τη Γερμανική αντιπροσωπεία του Rügen, αλλά και τους δημάρχους, φορείς της περιοχής που συμμετείχαν στην σημαντική ημερίδα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook