MONO ένα… χάπι υπάρχει προκειμένου οι επενδυτές να ξεχάσουν έστω και παροδικά την αγωνία τους για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας και αυτό είναι… χρυσό. Γι\’Α αυτόν ακριβώς τον λόγο οδήγησαν, εκ νέου, τον χρυσό στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, καθώς το πολύτιμο μέταλλο έφθασε έως και τα 1.719,86 δολάρια ανά ουγκιά, με αποτέλεσμα να ξεπεράσει σε αποτίμηση και την πλατίνα, για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2008 έως και σήμερα.

Πρόκειται για το 11ο ρεκόρ, όπως σημειώνει δημοσίευμα στην express.gr που κατακτά ο χρυσός σε διάστημα 19 συνεδριάσεων, ενώ το πολύτιμο μέταλλο «βλέπει» τα κέρδη του από την αρχή του έτους να ξεπερνούν το 20%. «Αυτό που έχουν κατανοήσει όλοι είναι ότι τόσο το δολάριο όσο και το ευρώ είναι δύο νομίσματα που βρίσκονται αντιμέτωπα με ουσιαστικά και δύσκολα στην επίλυσή τους προβλήματα.

Αυτός είναι ο βασικός λόγος που “θερμαίνει” όλο και περισσότερο την αγορά χρυσού», υποστήριξε στο Reuters ο κ. Ντομινίκ Σνάιντερ, επικεφαλής της μονάδας wealth management του ελβετικού ομίλου UBS, ο οποίος δεν δίστασε να προβλέψει ότι «τα 2.000 δολάρια ανά ουγκιά δεν είναι μία “τρελή εκτίμηση” πλέον, αλλά σχεδόν απτή πραγματικότητα για τον χρυσό».

Στην αντίπερα ακριβώς όχθη βρέθηκε το πετρέλαιο –γνωστό και ως μαύρος χρυσός– το οποίο σημείωσε μέσες ημερήσιες απώλειες που ξεπέρασαν το 3%. Αιτία της νέας ταχύτατης στροφής των επενδυτών στην ασφάλεια του χρυσού και εγκατάλειψης όλων των άλλων επενδύσεων δεν ήταν άλλη από την υποβάθμιση της αξιολόγησης των ΗΠΑ από τον οίκο Standard & Poor\’Αs.

Το αμερικανό αργό έφθασε σε χαμηλό 8,5 μηνών, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακά απώλειες 5% φθάνοντας έως και το επίπεδο των 82,52 δολαρίων ανά βαρέλι. Στο 3,05% η πτώση για το ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος brent, το οποίο άγγιξε χθες, ενδοσυνεδριακά, τα 105,5 δολάρια ανά βαρέλι.

«Ουσιαστικά οι επενδυτές, μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ, αποφάσισαν να υποβαθμίσουν και την αγορά πετρελαίου, ενώ ταυτόχρονα φρόντισαν να αναβαθμίσουν την αγορά πολύτιμων μετάλλων», τόνισε κορυφαίος trader στο Reuters.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook