Ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας απέστειλε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, εκφράζοντας την αγωνία του για το κίνδυνο ευτελισμού του ιατρικού λειτουργήματος εξαιτίας νομοθετικών ρυθμίσεων που προώθησε το Υπουργείο.

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Επιτέλους ψηφίσθηκε η περίφημη κατάργηση της παραγράφου 21 του άρθρου 66 του πρόσφατου νόμου 3984/2011. Ένας νόμος που σύμφωνα με τον οποίο ήταν υποχρεωτικό το  51% των μετόχων των διαγνωστικών κέντρων , πολυιατρείων,  ιατρικών κέντρων κλπ να είναι ιατροί .

Ένας νόμος που είχε πάλι καταργηθεί επί υπουργίας Κου Αβραμόπουλου το 2009 αλλά μετά λίγους μήνες ξανακατατέθηκε και ψηφίσθηκε (επί υπουργίας κας Ξενογιαννακοπούλου – προς τιμήν της ).

Και έρχεται πάλι σήμερα ο Κος Λοβέρδος μέσα στο κατακαλόκαιρο και καταργεί το άρθρο σε μία νύχτα παρά τις αντιδράσεις του ιατρικού σώματος , παρά την συνάντηση που προηγήθηκε και τις επισημάνσεις από τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων , παρά τις αντιδράσεις από τον τύπο .

Χωρίς να ακούσει κανένα θεσμικό παράγοντα,  τους γράφει στα παλιά του υποδήματα και αποφασίζει και διατάσει. Ακόμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τρόικα σεβάστηκε το Ιατρικό Επάγγελμα και με την περίφημη οδηγία Bolgenstein εξαιρεί το χώρο της υγείας από τα νομοθετήματα για τα κλειστά επαγγέλματα για λόγους δημόσιου συμφέροντος και σε καμία ευρωπαϊκή ή άλλη πολιτισμένη χώρα δεν ισχύει κάτι παρόμοιο.

Απορεί κανείς ποια ήταν τα κίνητρα του Υπουργού Υγείας για να καταργήσει ένα νόμο που προστάτευε και απέτρεπε την εμπορευματοποίηση ενός αγαθού που λέγεται ΥΓΕΙΑ .

Από αύριο θα μπορεί ο κάθε επιχειρηματίας και κάτοχος κεφαλαίων να ανοίξει ένα μαγαζί και να πάρει σαν υπαλλήλους 10 ιατρούς και να τους επιβάλλει τις εργασιακές συνθήκες με μοναδικό κίνητρο το κέρδος . Κανονικό  super market δηλαδή .

Τι λειτούργημα και πράσινα άλογα . Κανένας σεβασμός στις σπουδές του ιατρού , κανένας σεβασμός στον ασθενή . Παράδοση άνευ όρων της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους επιχειρηματίες .Τότε να δούμε αξιότιμε Κύριε Λοβέρδο το πραγματικό βούλιαγμα των ασφαλιστικών ταμείων . Αλλά τι σας ενδιαφέρει εσάς .

 Σε λίγους μήνες θα έχετε αλλάξει Υπουργείο και θα ασχολείσθε με άλλα ενδιαφέροντα . Αλλά το έργο θα έχει επιτευχθεί στο ακέραιο . Φυσικά τα ανωτέρω ερωτήματα και επισημάνσεις αφορούν και τους εκλεγμένους βουλευτές του Νομού μας που γνωρίζοντας ή μη , ψήφισαν  το εν λόγω νομοσχέδιο .

Είμαι σίγουρος ότι ο Ιατρικός κόσμος θα παλέψει προκειμένου να διορθωθούν τα κακώς κείμενα . Φτάνει πια στην εξαθλίωση του Ιατρικού Επαγγέλματος , στην εμπορευματοποίηση της υγείας  και στην υποβάθμιση της περίθαλψης των ασθενών .

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook