Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές του στο Λονδίνο για να προεδρεύσει την Τρίτη σε επείγουσα συνεδρίαση της κυβερνητικής ομάδας διαχείρισης κρίσεων Cobra έπειτα από την τρίτη νύκτα βίαιων επεισοδίων, λεηλασιών και εμπρησμών σε συνοικίες του Λονδίνου, του Μπέρμιγχαμ, του Μπρίστολ και του Λίβερπουλ.

Η Σκότλαντ Γιαρντ, η οποία ανέπτυξε αστυνομικές ενισχύσεις για να αντιμετωπίσει το κύμα βίας στο Λονδίνο, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι 334 άτομα έχουν συλληφθεί, ανάμεσά τους και ένα αγόρι 11 ετών. Κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε 69 από τους συλληφθέντες για συμμετοχή στα επεισόδια.

Όπως αναφέρει το Βήμα, κτίρια παραδόθηκαν τη νύκτα στις φλόγες στο Κρόιντον, το Πέκαμ και του Λιούισαμ στο νότιο Λονδίνο, ενώ το κύμα βίας εξαπλωνόταν στους δρόμους του Χάκνεϊ, στα ανατολικά, του Κλάπαμ, στο νότο, του Κάμντεν, στο βορρά και του Ιλινγκ, στα δυτικά. Τα οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας δεν επαρκούσαν για να αντιμετωπίσουν το σύνολο των πυρκαγιών που ξέσπασαν από εμπρησμούς στην περιοχή του Λονδίνου.

\"Εξαπλώνεται

Ο αρχηγός της αστυνομίας Τιμ Γκόντουιν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ισχυρή αστυνομική δύναμη έχει αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση του κύματος βίας και κάλεσε τους γονείς να έλθουν σε επαφή με τα παιδιά τους για να πληροφορηθούν πού βρίσκονται.

Σχολιαστές αποδίδουν την έκρηξη του κύματος βίας στις περικοπές των κοινωνικών παροχών που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της σκληρής πολιτικής λιτότητας της κυβέρνησης για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος. Πολλοί από τους συμμετέχοντες στα βίαια επεισόδια προέρχονται από φτωχές περιοχές με μεγάλα ποσοστά ανεργίας.

\”Είναι πολύ θλιβερό να το παρακολουθεί κανείς…αλλά τα παιδιά δεν έχουν δουλειά, δεν έχουν μέλλον και οι περικοπές έχουν επιδεινώσει την κατάσταση. Αυτά τα παιδιά ανήκουν σε διαφορετική γενιά από μας και απλώς δεν τους νοιάζει\”, δήλωσε ένας 39χρονος ηλεκτρολόγος κάτοικος του Χάκνεϊ.

\”Πρόκειται για ανούσια, τυχοδιωκτική βία, τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο, Είναι απολύτως απαράδεκτο\”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης και αρχηγός των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ , τονίζοντας ότι το κύμα βίας \”δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τον θάνατο του Μάρκ Ντάγκαν\”, του 29χρονου που σκοτώθηκε την περασμένη Πέμπτη κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με την αστυνομία στο Τότεναμ, γεγονός που πυροδότησε την ένταση.

Επεκτάθηκαν οι ταραχές

Μετά το Λονδίνο, απ΄όπου ξεκίνησαν τα επεισόδια,  οι διαμαρτυρίες  επεκτάθηκαν στο Λίβερπουλ, το Μπέρμινχαμ και το Μπρίστολ, καθώς ομάδες εξαγριωμένων νέων από χθες Δευτέρα, κυκλοφορούν στους δρόμους, κάνοντας πλιάτσικο, βάζοντας φωτιά σε κτήρια, οχήματα, κάδους απορριμμάτων και σπάζοντας βιτρίνες μαγαζιών, ή, πετώντας πέτρες και σπασμένα μπουκάλια στους αστυνομικούς που επιχειρούν να τους αποτρέψουν από το να καταστρέφουν ξένες περιουσίες και να διαταράσσουν την καθημερινότητα των κατοίκων.

Το ξέσπασμα βίας από τη μεριά των νεαρών, συχνά κουκουλοφόρων, ήταν το αναπάντεχο και θλιβερό επακόλουθο, της ειρηνικής διαδήλωσης που έγινε το περασμένο Σάββατο, με αφορμή το φόνο ενός υπόπτου από αστυνομικούς και κατέληξε σε συγκρούσεις, πλιάτσικο και πυρπόληση αυτοκινήτων, μηχανών, ακόμη και κτιρίων.

Οι ταραχές άρχισαν αργά το βράδυ του Σαββάτου από τη συνοικία Τότεναμ του βόρειου Λονδίνου, για να απλωθούν στη συνέχεια σχεδόν σε ολόκληρη τη βρετανική πρωτεύουσα, μέχρι χθες, που στο χορό των λεηλασιών μπήκαν το Λίβερπουλ, το Μπέρμινχαμ και το Μπρίστολ.

Η επιθετική δράση των κουκουλοφόρων, ή, των εξαγριωμένων νεαρών που συμμετέχουν, έχει μέχρι στιγμής, οδηγήσει στη σύλληψη από την αστυνομία περισσοτέρων των 550 ατόμων – ανάμεσα στα οποία είναι και ένα αγόρι έντεκα μόλις χρόνων.

Η Σκότλαντ Γιάρντ ανακοίνωσε ότι έχει διαθέσει 1.700 αστυνομικούς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook