Την πεποίθησή του πως , με την συνεργασία Δήμων και φορέων με την Περιφέρεια, θα επιτευχθεί ο στόχος για την απορρόφηση 80 εκατομ ευρώ από έργα του ΕΣΠΑ στην Κρήτη, εξέφρασε σήμερα από τα Χανιά ο Περιφερειάρχης κ.Σταύρος Αρναουτάκης.

Κατά την επίσκεψή του στα Χανιά, συνοδευόμενος από την προϊσταμένη της Διαχειριστικής αρχής κα Μαρία Κασιωτάκη, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, συζήτησε με τους Δημάρχους το σύνολο των έργων που έχουν ή μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ.

Ανακοίνωσε την χρηματοδότηση του έργου ανάπλασης του κεντρικού τμήματος της παλιάς πόλης των Χανίων.

Εξέτασε το σχέδιο επέκτασης της Δυτικής τάφρου των Χανίων στον χώρο όπου σήμερα είναι η εγκαταλειμμένη πισίνα του πρώην ξενοδοχείου Ξενία.

Τα έργα ΕΣΠΑ

                                                                 \"\"

«Ήδη φαίνονται τα πρώτα καλά σημάδια στην απορρόφηση. Είχαμε περίπου 5 εκατομ ευρώ απορρόφηση τον τελευταίο μήνα, όμως ο στόχος μας είναι μέχρι τέλος του χρόνου να πιάσουμε τα 80 εκατομ ευρώ» δήλωσε ο κ.Αρναουτάκης αναφορικά με τα έργα της Κρήτης και επεσήμανε :

« Μπορεί να ακούγεται μεγάλο το ποσό, όμως επειδή συνεργαζόμαστε με τους φορείς, δηλώνω σήμερα από τα Χανιά ότι ο στόχος αυτός είναι ένα στοίχημα για την Περιφέρεια Κρήτης, και εάν συνεργαστούμε όλοι μαζί μπορούμε να πιάσουμε τον στόχο και θα τον πιάσουμε.»

Μάλιστα ο κ.Περιφερειάρχης προχώρησε ακόμη περισσότερο τονίζοντας ότι «η αγωνία μας είναι όχι μόνο να απορροφήσουμε τους πόρους που έχουμε από το ΕΣΠΑ, αλλά να πάρουμε και επιπλέον πόρους. Διότι υπάρχουν επιπλέον χρήματα από τα Τομεακά προγράμματα, ειδικά για τους βιολογικούς καθαρισμούς οι οποίοι εντάσσονται στο υπ.Περιβάλλοντος.»

Σε ότι αφορά στο νομό Χανίων ο κ.Αρναουτάκης εξέφρασε την βεβαιότητα πως τρία μεγάλα έργα στα Χανιά, όπως είναι η επέκταση του αεροδρομίου «Γιάννης Δασκαλογιάννης» , η ανέγερση του νέου Αρχαιολογικού μουσείου και το φράγμα Βαλσαμιώτη θα ολοκληρωθούν κανονικά.

Επέκταση Δυτ.Τάφρου

                                                                \"\"

Σε επιτόπια επίσκεψη των κ.κ.Αρναουτάκη και Κασιωτάκη και σύσκεψη και σύσκεψη με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες Δήμου και 28ης ΕΒΑ, στην Δυτική τάφρο των Χανίων, εξετάστηκε το συνολικό σχέδιο ανάπλασης της περιοχής και η νέα πρόταση για επέκταση της Δυτ.τάφρου προς τον χώρο της εγκαταλειμμένης πισίνας του κατεδαφισμένου πλέον ξενοδοχείου Ξενία.

«Υπάρχει ένα οραματικό σχέδιο για αυτή την περιοχή το οποίο με ενθουσίασε. Βρεθήκαμε για να δούμε πως θα προχωρήσουν οι μελέτες έτσι ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα τμήμα ή το μεγαλύτερο, να ενταχθεί στα Αστικά Ολοκληρωμένα προγράμματα. Εμείς θα δώσουμε και επιπλέον χρηματοδότηση εάν χρειαστεί γιατί πιστεύω ότι αυτό θα είναι από τα μεγαλύτερα έργα των Χανίων που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής» είπε ο κ.Αρναουτάκης.

Το σχέδιο προβλέπει την παραχώρηση του χώρου της πισίνας από την ΕΤΑ στον Δήμο εντός του Σεπτεμβρίου, την επέκταση της τάφρου και την «μετακίνηση» του δρόμου προς την θάλασσα με την κατασκευή γέφυρας πάνω από εκεί που σήμερα είναι η «πισίνα».

Το κόστος φτάνει στα 150.000 ευρώ και όπως είπε η κα Κασιωτάκη, μπορεί να ενταχθεί στο ήδη εγκεκριμένο πρόγραμμα Αστικών Αναπλάσεων του Δυτ.τμήματος της παλιάς πόλης, αρκεί οι υπηρεσίες να προχωρήσουν γρήγορα τις διαδικασίες.

Ανάπλαση της παλιάς πόλης

                                                             \"\"

Στο μεταξύ με την ευκαιρία της επίσκεψής τους στα Χανιά, η κα Κασιωτάκη παρέδωσε, προς συνυπογραφή, στον δήμαρχο Χανίων κ.Μανώλη Σκουλάκη και την απόφαση χρηματοδότησης με 1,4 εκατομ ευρώ, του εργου ανάπλασης του κεντρικού τμήματος της παλιάς πόλης των Χανίων.

Όπως δήλωσε ο κ.Περιφερειάρχης «είναι το πρώτο το οποίο ξεκινά στο πλαίσιο των Αστικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων στο οποίο έχουν ενταχθεί τα Χανιά. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό διότι αφορά στην παλιά πόλη των Χανίων και αυτό που απομένει είναι να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες για να απορροφήσουμε το 1,4 εκατομ ευρώ και να προχωρήσουμε και στα επόμενα έργα που θα αναβαθμίσουν την πόλη.»

Το έργο, που ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια του έργου που είχε γίνει από την προηγούμενη δημοτική αρχή στην περιοχή της Σπλάντζιας, αφορά στην την κατασκευή αυτόνομου δικτύου πυρόσβεσης, δικτύου οπτικών ινών, δικτύου ύδρευσης, διαχωρισμό δικτύων ακάθαρτων και όμβριων, υπογειοποίηση εναέριου δικτύου ΔΕΗ, καθώς και τη διαμόρφωση και αποκατάσταση των οδών στο κεντρικό τμήμα της παλιάς πόλης των Χανίων.

Από την πλευρά του ο κ.Σκουλάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των έργων και τόνισε πως έχει ξεκινήσει μια γιγαντιαία προσπάθεια για την ανάδειξη της πόλης και ειδικότερα της παλιάς πόλης των Χανίων.

Αμέσως μετά την σύσκεψη στην περιοχή της Δυτ.τάφρου, ακολούθησε σύσκεψη  στο δημαρχείο Χανίων, με την συμμετοχή και του βουλευτή Χανίων κ. Ευτύχη Δαμιανάκη,  για το σύνολο των έργων του ΕΣΠΑ που αφορούν στον δήμο.

Όπως επεσήμανε η Προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής, κα. Κασσωτάκη, τα έργα του Δήμου Χανίων, που έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται από το ΕΣΠΑ, προσεγγίζουν τα 20 εκατ. €.

 «Θα καταφέρετε να φτάσετε τους στόχους για τα έργα σας σε σχέση με τις απορροφήσεις» επεσήμανε χαρακτηριστικά η κα. Κασσωτάκη, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίηση της για την καλή λειτουργία και τη συνεργασία με τις Υπηρεσίες του Δήμου Χανίων.

Στην συνέχεια οι κ.κ. Αρναουτάκης και Κασσωτάκη συμμετείχαν σε σύσκεψη  στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας για τα έργα του ΕΣΠΑ που αφορούν στους υπόλοιπους Δήμους των Χανίων.

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook