Είναι ένα κυνήγι που διαρκεί εδώ και τέσσερις μήνες στην Κρήτη. Διεξάγεται με αυτοσχέδιες παγίδες σε εγκαταλειμμένα βαρέλια, δεξαμενές νερού, παρατημένα σκαριά ψαροκάικων και γεωργικά μηχανήματα. Σε μέρη υγρά και σκοτεινά που ενδημούν προνύμφες κουνουπιών μια ερευνητική ομάδα αναζητά το κουνούπι-τίγρη.

Εχει γίνει γνωστό για την εμφάνισή του: μαύρο με λευκούς δακτυλίους στο σώμα και στα πόδια του. Αλλά και για τις ασθένειες που δυνητικά μεταφέρει – μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ο Δάγγειος Πυρετός και ο ιός του Δυτικού Νείλου.

Να σημειωθεί ότι το κουνούπι – τίγρης είχε απασχολήσει το 2009 ιδιαίτερα τις υγειονομικές αρχές καθώς μπορεί να μεταδώσει μολυσματικές ασθένειες με πιο σοβαρή τον δάγκειο.

Το 2004 εντοπίστηκε στη Κέρκυρα και αργότερα στην Αττική οπότε και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας απέστειλε εγκύκλιο προς όλες τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας για τις διαδικασίες απεντόμωσης και καταπολέμησης των κουνουπιών

Αναφορές για την παρουσία του υπήρξαν και στην Κρήτη και για αυτό, όπως δημοσιεύουν τα \”Νέα\” οι φοιτητές Κώστας Νιαμούρης και Δήμητρα Χριστοπούλου ξεκίνησαν, υπό την επίβλεψη της γεωπόνου Παναγιώτας Ψειροφωνιά στο Εργαστήριο Εντομολογίας και Γεωργικής Φαρμακολογίας του ΤΕΙ Κρήτης, μια έρευνα για τον εντοπισμό του στο νησί. Μέχρι στιγμής έχουν τοποθετήσει 50 παγίδες και μέσα στον μήνα θα βάλουν άλλες 25.

Το έργο της ερευνητικής ομάδας

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, οι φοιτητές συλλέγουν προνύμφες κουνουπιών, τις οποίες αναπτύσσουν στο εργαστήριο και στη συνέχεια στέλνουν τα ενήλικα δείγματα στην Αθήνα για ταυτοποίηση. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί επτά διαφορετικά είδη κουνουπιών στην Κρήτη. Κανένα όμως από αυτά δεν είναι το κουνούπι-τίγρης (Aedes Albopictus η επιστημονική του ονομασία).

Στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 60 διαφορετικά είδη. «Εχουμε βρει ένα συγγενικό είδος που του μοιάζει μορφολογικά (ανήκει στο ίδιο γένος και ονομάζεται Aedes Cretinus). Ακόμα και ένας έμπειρος εντομολόγος μπορεί να μπερδευτεί. Λόγω της ομοιότητάς τους μπορεί να έχει επικρατήσει σύγχυση στους ντόπιους», εξηγεί η κυρία Ψειροφωνιά.

ΤΣΙΜΠΑΕΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ. Αν και δεν διαφέρει ιδιαίτερα σε μέγεθος από άλλα είδη, το κουνούπι-τίγρης φοβίζει περισσότερο λόγω του ονόματός του, σύμφωνα με τον κ. Κιούλο, από τη διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τσιμπάει κυρίως την ημέρα, στα πόδια και όχι κοντά στο πρόσωπο. Παρά το γεγονός ότι παρουσιάζεται ως δυνητικός φορέας 20 ασθενειών, δεν ευθύνεται για την περυσινή επιδημία λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook