Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συνέχισε σήμερα Τρίτη τις αγορές ιταλικών και ισπανικών ομολόγων στην δευτερογενή αγορά, σε μία προσπάθεια να μειωθεί το κόστος δανεισμού για τις δύο χώρες σε διατηρήσιμα επίπεδα.

Το spread του ιταλικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς συρρικνωνόταν νωρίτερα σήμερα κατά 20 μονάδες βάσης στο 5,13% ενώ του αντίστοιχου ισπανικού κατά 18 μονάδες βάσης στο 5,03%.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ οι αγορές ιταλικών και ισπανικών κρατικών ομολόγων δεν αποτελούν μεταστροφή της στρατηγικής για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά έχουν στόχο να συμβάλουν στη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.

Αναλυτές που επικαλείται το Bloomberg θεωρούν πως η στήριξη του χρέους Ιταλίας και Ισπανίας είναι μια δαπανηρή προσπάθεια, που σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης θα μπορούσε να κοστίσει ακόμη και 850 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο in.gr, αναλυτές της Royal Bank of Scotland εκτιμούν πως η αγορά ομόλογων από την ΕΚΤ θα μπορούσε να ανέλθει μέχρι 600 δισ. ευρώ ετησίως με την Κεντρική Τράπεζα να διαθέτει 2,5 δισ. ευρώ την ημέρα για τη στήριξη του χρέους των αδύναμων κρατών της Ευρωζώνης.