Ο 39χρονος άντρας είναι ο Ρακχμάτ Ακίλοφ που βρισκόταν παράνομα στην χώρα – Η αστυνομία είχε ειδοποιηθεί από τον Φεβρουάριο πως καταζητείται για να απελαθεί, αφού είχε απορριφθεί η αίτηση ασύλου του

Ο 39χρονος Ρακχμάτ Ακίλοφ από το Ουζμπεκιστάν είναι ο άντρας που αιματοκύλησε την Στοκχόλμη την περασμένη Παρασκευή, όταν οδηγώντας ένα κλεμμένο φορτηγό έπεσε πάνω σε πεζούς στον πιο πολυσύχναστο δρόμο της σουηδικής πρωτεύουσας. 

Σήμερα αποκαλύφθηκε το όνομά του και δόθηκαν στην δημοσιότητα φωτογραφίες του. 

Το σοκαριστικό για τα τέσσερα θύματα του τρομοκράτη που έχασαν τόσο άδικα την ζωή τους είναι πως η αστυνομία είχε ειδοποιηθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο πως ο άντρας αυτός βρίσκεται παράνομα στη χώρα και θα πρέπει να απελαθεί, καθώς είχε απορριφθεί η αίτηση ασύλου του. Δυστυχώς η αστυνομία δεν κατόρθωσε να τον εντοπίσει και έτσι ο μανιακός, στο όνομα των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεσή του, παρέσυρε στον θάνατο ένα εντεκάχρονο κοριτσάκι από την Σουηδία, μια Βελγίδα, έναν 41χρονο Βρετανό και έναν ακόμα Σουηδό πολίτη, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γίνει γνωστά. 

Ο 39χρονος συνελήφθη από την αστυνομία λίγες ώρες μετά την επίθεση. «Είχε καταθέσει αίτηση ασύλου, η οποία απορρίφθηκε τον περασμένο Ιούνιο. Τον Δεκέμβριο ενημερώθηκε από την Υπηρεσία Μετανάστευσης ότι είχε τέσσερις εβδομάδες διορία να εγκαταλείψει την χώρα. Τον Φεβρουάριο η υπόθεσή του παραπέμφθηκε στην αστυνομία, καθώς ο ίδιος είχε εξαφανιστεί», είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας. 

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι ο δράστης ήταν γνωστό πως είχε σχέσεις με εξτρεμιστικές οργανώσεις και ότι «ήταν θαυμαστής του Ισλαμικού Κράτους». Μάλιστα, πληροφορίες που μεταδίδουν τα σουηδικά μμε αναφέρουν ότι αυτόπτες μάρτυρες τον είδαν να επιχειρεί να αυτοπυρποληθεί ώστε να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά που βρέθηκαν στην καμπίνα του φορτηγού και να μετατραπεί έτσι σε βομβιστή αυτοκτονίας, μια τακτική που συνηθίζουν τα μέλη και οι οπαδοί του Ισλαμικού Κράτους. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook