Ερώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή και τη νέα απώλεια πόρων για την Ελληνική κτηνοτροφία λόγω αδιαφορίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από εγκεκριμένα κοινοτικά προγράμματα κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Με βάση πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχεδόν 44.000 κτηνοτρόφοι από τα 27 Κράτη Μέλη,  υπέβαλαν αίτηση και θα λάβουν στήριξη από την ΕΕ, σύμφωνα με τον Κανονισμό 1612/2016. 

Ο κανονισμός αυτός, αποτελεί ένα από τα εμβληματικά μέτρα που αποφάσισε η Ε.Ε τον Ιούλιο του 2016, για να αντιμετωπίσει την κρίση στο γαλακτοκομικό τομέα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Αφορά παροχή ενίσχυσης συνολικού ύψους 150 εκ. ευρώ.

Μέχρι τώρα τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δείχνουν ότι το πρόγραμμα αυτό συνέβαλε θετικά στην εξισορρόπηση των αγορών.

Δυστυχώς σύμφωνα με τους πίνακες της Επιτροπής της 5ης Απριλίου 2017, κανένας Έλληνας γαλακτοπαραγωγός/αγελαδοτρόφος, δεν θα επωφεληθεί από την ενίσχυση 14 λεπτών/ανά κιλό, όπως οι αντίστοιχοι συνάδελφοί τους όλων των υπολοίπων Κρατών Μελών.

Άλλη μία “χαμένη ευκαιρία” λοιπόν για τους Έλληνες αγελαδοτρόφους που στερούνται δυνατοτήτων χρηματοδότησης από τους κοινοτικούς μηχανισμούς.

Άλλη μία “χαμένη ευκαιρία” για τον κτηνοτροφικό κόσμο που δοκιμάζεται από τις υφεσιακές πολιτικές της κυβέρνησης.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

– Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος μηδενικής έως σήμερα απορρόφησης εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης πόρων του προγράμματος;

– Το γεγονός αυτό συνιστά κίνδυνο απώλειας κοινοτικών κονδυλίων για την Ελλάδα;

– Σε τι βαθμό θα επηρεαστούν ενδεχόμενες μελλοντικές κατανομές πόρων, δεδομένου ότι ήδη η κατανομή για την Ελλάδα, είναι χαμηλή συγκριτικά με άλλα κράτη μέλη;»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook