Υπάρχει μια εκπληκτική έκρηξη των ψήφων στο εξωτερικό, είπε ο Ερντογάν

Οι Τούρκοι που ζουν στο εξωτερικό συρρέουν μαζικά για να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση και την ενίσχυση των προεδρικών εξουσίων, υποστήριξε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι ψηφοφόροι στην Τουρκία θα προσέλθουν στις κάλπες στις 16 Απριλίου, όμως η ψηφοφορία για όσους ζουν σε άλλες χώρες ξεκίνησε από τα τέλη Μαρτίου και θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες. Η υψηλή συμμετοχή τους στο δημοψήφισμα ευνοεί τον Ερντογάν, σύμφωνα με τους δημοσκόπους που επικαλούνται δεδομένα από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Ωστόσο εντός της Τουρκίας, μια μαζική προσέλευση στα εκλογικά τμήματα θα μπορούσε να αποβεί εις βάρος του Τούρκου προέδρου.

«Υπάρχει μια εκπληκτική έκρηξη των ψήφων στο εξωτερικό. Έχουν ψηφίσει περίπου 1,42 εκατ. ψηφοφόροι» είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας τελετής στην πόλη Σανλιούρφα, καλώντας τους υποστηρικτές του να πλημμυρίσουν τις κάλπες με ψηφοδέλτια υπέρ του «ναι».

Ο αριθμός του 1,42 εκατ. ψηφοφόρων που επικαλέστηκε ο Ερντογάν σημαίνει ότι η συμμετοχή ανέρχεται περίπου στο 50%, δεδομένου ότι στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, τον Νοέμβριο του 2015, οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι του εξωτερικού ανέρχονταν σε 2,88 εκατομμύρια. Στις εκλογές εκείνες η συμμετοχή ανήλθε στο 40% και το 56% από τους Τούρκους εκπατρισμένους ψήφισε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το αποτέλεσμα θα είναι αμφίρροπο, αν και το «ναι» στη συνταγματική αναθεώρηση προηγείται ελαφρά. Τα αποτελέσματα από την ψηφοφορία στο εξωτερικό θα ανακοινωθούν αφού ολοκληρωθεί το δημοψήφισμα, την Κυριακή.

Μια εταιρεία δημοσκοπήσεων, η Mak Danismanlik, που θεωρείται προσκείμενη στον Ερντογάν, ανέφερε ότι τα έξιτ πολ από την ψηφοφορία στο εξωτερικό δείχνουν ότι το «ναι» προηγείται με ποσοστό 62%. Η μοναδική χώρα όπου προηγείται το «όχι» είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν διευκρίνισε ωστόσο πόσοι άνθρωποι μετείχαν στη δημοσκόπηση, ούτε το πού ακριβώς έγινε.

Η εταιρεία Gezici, που στο παρελθόν έτινε να υπερεκτιμά τα ποσοστά της αντιπολίτευσης, προβλέπει ότι η συμμετοχή εντός της Τουρκίας θα ανέλθει στο 82-83% και ότι το «ναι» θα αγγίξει το 56% αν είναι μικρότερη.

Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές πόση είναι η συμμετοχή ανά χώρα. Στις εκλογές του 2015 ψήφισε το 40% των Τούρκων που ζουν στη Γερμανία και το 45% εκείνων που ζουν στην Ολλανδία. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung στη Γερμανία έχουν ψηφίσει μέχρι στιγμής 696.863 άνθρωποι, κάτι που σημαίνει ότι η συμμετοχή φτάνει το 48,73%.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook