Οι Ιάπωνες δεν έχουν ξεχάσει τον πυρηνικό όλεθρο. Χιροσίμα, Ναγκασάκι είναι δυο πληγές που δεν θα κλείσουν. Φαίνεται όμως πως είχαν πείσει τον εαυτό τους να ξεχάσουν τον κίνδυνο των πυρηνικών. Έτσι μετά το σεισμό και το τσουνάμι με τις καταστροφικές συνέπειες το θέμα των πυρηνικών επανέρχεται.

Ο δήμαρχος του Ναγκασάκι (φωτογραφία) με την ευκαιρία της επετείου της ρίψης της αμερικανικής ατομικής βόμβας στην ιαπωνική αυτή πόλη, στις 9 Αυγούστου του 1945, έκανε έκκληση να σταματήσει η χρήση πυρηνικής ενέργειας.

Σε ομιλία του στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε κοντά στο σημείο στο οποίο έπεσε η ατομική βόμβα στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο δήμαρχος του Ναγκασάκι Τομιχίζα Τάουε, τόνισε ότι η Ιαπωνία πρέπει να αναπτύξει εναλλακτικές μορφές ενέργειας, πιο ασφαλείς, όπως η ηλιακή, η αιολική και η ενέργεια από τη βιομάζα, μετά την πυρηνική καταστροφή στο σταθμό Φουκουσίμα Νταΐτσι, τη σοβαρότερη μετά το Τσερνόμπιλ, πριν από 25 χρόνια.

"Τον Μάρτιο ζήσαμε το δυστύχημα στο Φουκουσίμα Νταΐτσι. Ως έθνος που έχει γνωρίσει την πυρηνική έκρηξη πρέπει να συνεχίσουμε να απαιτούμε να μην υπάρχουν πλέον ΄χιμπακούσα'," τόνισε ο δήμαρχος χρησιμοποιώντας τη λέξη με την οποία χαρακτηρίζονται τα θύματα της της πυρηνικής ακτινοβολίας.

Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι "δεν έχει σημασία πόσος χρόνος θα χρειαστεί, όμως είναι απαραίτητο να προωθήσουμε την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη θέση της πυρηνικής για να δημιουργήσουμε μια κοινωνία με ασφαλή ενεργειακή βάση".

Την τελετή παρακολούθησαν εκπρόσωποι 44 χωρών. Οι ΗΠΑ έστειλαν για πρώτη φορά εφέτος στο Ναγκασάκι ανώτερο διπλωμάτη. Πέρυσι στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Χιροσίμα όπου έπεσε η πρώτη ατομική βόμβα, τις ΗΠΑ εκπροσώπησε ο πρεσβευτής τους στην Ιαπωνία.