Με ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μετά τη μεγάλη πτώση της Δευτέρας.

Λίγα λεπτά μετά την έναρξη όπως αναφέρει το in.gr, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωνε άνοδο 1,50%, ενώ ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας κατέγραφε κέρδη της τάξης του 2,11%.

Στην Ευρώπη, το Χρηματιστήριο του Λονδίνου πέρασε ξανά στο \”πράσινο\”, με τους επενδυτές να ανακτούν κατά τα φαινόμενα την εμπιστοσύνη τους.

Αφού βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση το πρωί, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε τελικά με άνοδο 1,85%, στις 5.164,92 μονάδες.

Στο Παρίσι, το Χρηματιστήριο πέρασε επίσης σε θετικό έδαφος, αφού είχε υποχωρήσει ως και 4% το πρωί. Ο δείκτης CAC 40 έκλεισε τελικά με άνοδο 1,61%, φτάνοντας στις 3.176,19 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax 30 υποχώρησε περαιτέρω σε ποσοστό 0,10%, στις 5.917,08 μονάδες.

Πάντως οι εκτιμήσεις είναι ότι η πρωινή βουτιά των χρηματιστηρίων δεν οφείλεται τόσο στην κρίση χρέους ή την αμερικανική υποβάθμιση, όσο στα επεισόδια στη Βρετανία. Όμως, υπάρχει μια διαφορά. Δεν καίγεται το City το χρηματοοικονομικό κέντρο, αλλά τα φτωχά προάστια στο Βόρειο Λονδίνο και σε διάφορες άλλες πόλεις της Βρετανίας.

Είναι προφανές ότι ο απόφοιτος του Ίτον, κ. Κάμερον, θα πρέπει να αντιμετωπίσει με ηρεμία τα επεισόδια διότι αρκεί μια νέα σπίθα για να γίνει η κατάσταση ανεξέλεγκτη.

Και η Γερμανίδα κυρία Μέρκελ, όπως και ο κ. Σαρκοζί, δεν θα είναι ευχαριστημένοι διότι η «φωτιά» δεν αρκεί να μεταφερθεί η εξέγερση των φτωχών – η οποία είχε ξεκινήσει πέρυσι με τις αυξήσεις στην παιδεία.

Πάντως, μοιάζει θέμα χρόνου η υποβάθμιση της Αγγλίας με τέτοιες ταραχές καθώς το αγγλικό χρέος δεν μπορεί να ελεγχθεί.

Όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα προς τη σύνοδο της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, η ανακοίνωση της οποίας αναμένεται στις 21:15 (ώρα Ελλάδας).

\”Πρόκειται για μια παλίρροια, δεν διασώζεται κανένας τομέας. Τίποτε δεν φαίνεται να σταματάει τον πανικό και δεν περιμένουμε πολλά πράγματα από την αμερικανική κεντρική τράπεζα\”, σχολιάζει ο Ρενό Μιράιγ, ο οποίος διαχειρίζεται μετοχές στην Barclays Bourse.

\”Οι προσδοκίες από το τελικό ανακοινωθέν της είναι πάντως μεγάλες. Η κεντρική τράπεζα πρέπει να καθησυχάσει τους επενδυτές, όμως διαθέτει μικρά περιθώρια\” επειδή οι δυνατότητές της να δράσει περιορίζονται από την επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης των ΗΠΑ, παρατηρεί από την πλευρά του ο Κριστιάν Παριζό, οικονομολόγος της χρηματιστηριακής εταιρείας Aurel.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook