Βρίσκεται στα Χανιά,θεωρείται ένα μοντέρνο αριστούργημα, και ήταν υποψήφια για το Ευρωπαϊκό βραβείο "MIES VAN DER ROHE"".

Αρχιτέκτονες τις βίλας είναι οι γνωστοί Χανιώτες, Αλέξανδρος - Μάριος Νικηφοριάδης και η Δανάη Σκαράκη.

Πρόκειται για μια τεράστια βίλα που έχει χτιστεί το 2005 σε ένα οικόπεδο 3.200 τετραγωνικών μέτρων, με τέσσερα υπνοδωμάτια και τρία μπάνια και πρόκειται πραγματικά για ένα στολίδι στην ύπαιθρο των Χανίων, με θέα τα Λευκά Όρη

Όπως είπαν οι αρχιτέκτονες 

"Το οικόπεδο όπου χτίστηκε η βίλα βρίσκεται εντός της περιοχής των Χανίων, σε μια περιοχή σε μια περιοχή με αμπελώνες και πορτοκαλεώνες.

Η πρόθεσή μας για την αρχιτεκτονική είναι να ...

1) Ακολουθήσουμε με μεγάλη ακρίβεια το υπάρχον περίγραμμα του εδάφους

2) Να προσανατολίσουμε τους χώρους του σπιτιού όπου θα υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα (δωμάτια, σαλόνι κτλ) προς τα νότια με άφθονη θέα τα Λευκά Όρη.

3) Να δημιουργήσουμε την εντύπωση ότι όλη η κατασκευή είναι μια μεγάλη σκιά "μέσα" - ανάμεσα στα δέντρα.

Η αρχιτεκτονική της  βίλας 

«Οι τοίχοι εντός του σπιτιού "οργανώνουν" τις λειτουργίες και ιεραρχούν τους χώρους.»

Έχουν καθοριστεί δυο παράλληλοι διάδρομοι.

  • Ένας εξωτερικός ένα, που οδηγεί από την κεντρική πύλη προς τον ορίζοντα
  • Ένας εσωτερικά που ξεκινάει από το αίθριο, πηγαίνει κατά μήκος και οδηγεί στην βεράντα και ακόμα πιο πέρα.

  • Οι τοίχοι είναι από μπετόν και είναι "βαμμένοι" με βερνίκι πέτρας, έτσι ώστε να αποκτήσουν μια "υγρή διάθεση" και παράλληλα μια καλλιτεχνική αίσθηση.

  • Οι κοινόχρηστοι χώροι είναι ευρύχωροι, κοντά ο ένας στον άλλον με σκοπό οι επισκέπτες να βρίσκονται κοντά και να μπορούν να επικοινωνούν

  • Η βιβλιοθήκη είναι διαμορφωμένη έτσι ώστε να προσφέρει ησυχία και χαλάρωση.

  • Ο χώρος της κουζίνας είναι όμορφος και ευρύχωρος και σου επιτρέπει με άνεση να ετοιμάσεις το αγαπημένο σου φαγητό. 

Τα δωμάτια βρίσκονται αρκετά μακριά από τους κοινόχρηστους χώρους, ώστε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη ησυχία ενώ περιβάλλονται από μια τεράστια γυάλινη τζαμαρία εξασφαλίζοντας θέα καθώς και πρόσβαση στους εξωτερικούς χώρους.

Photos: Andreas Markakis