Νεότερη Ενημέρωση:12:23 – Οι πρώτες εικόνες από το σημείο της συντριβής του ελικοπτέρου

Ο Υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης σκοτώθηκε στο ελικόπτερο που συνετρίβη στην Ελασσόνα

Τέσσερις επιβαίνοντες είναι νεκροί και μία γυναίκα είναι βαριά τραυματισμένη και μεταφέρεται στο νοσοκομείο από τη συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου Χιούι σε δύσβατη περιοχή στην Ελασσόνα.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ο Κρητικός υποστράτηγος Ιππικού Τεθωρακισμένων, Ιωάννης Τζανιδάκης,υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς.

 

Τι απάντησε το Πεντάγωνο για την κατάσταση του ελικοπτέρου που συνετρίβη

Ο Ιωάννης Τζανιδάκης κατάγονταν από την Αρχαία Ελεύθερνα, του Ρεθύμνου και μόλις τον περασμένο Μάρτιο είχε τοποθετηθεί υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς.

Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1984 και ονομάστηκε Ανθυπολοχαγός Τεθωρακισμένων (Ανθυπίλαρχος).

Διετέλεσε Υπασπιστής του υφυπουργού Άμυνας κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη από το Σεπτέμβριο 2007 μέχρι τον Οκτώβριο 2009.

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Τριήμερο πένθος κηρύχθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις και οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες, με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, μετά τη συντριβή του στρατιωτικού ελικοπτέρου, τύπου Χιούι, στο Σαραντάπορο Ελασσόνας.

Από τη συντριβή σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα και τραυματίστηκε μία γυναίκα.

Συγκεκριμένα όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ από την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν οι σοροί του υποστράτηγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου, του ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα και του υπολοχαγού (ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή. Επίσης εντοπίστηκε τραυματισμένη εκτός κινδύνου η αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα η οποία και διακομίζεται στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας Κώστα Δουζίνα.

 

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ

“Πτώση Ελικοπτέρου του ΣΞ»: «Την Τετάρτη 19 Απριλίου 2017 πρωινές ώρες, ελικόπτερο του ΣΞ τ. UH-1H, με πέντε (5) επιβαίνοντες, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη, κατέπεσε στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας.

Αναλήφθηκε άμεσα επιχείρηση έρευνας-διάσωσης, υπό τον συντονισμό του ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ με παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας.

Από την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκαν τέσσερις (4) σοροί επιβαινόντων, οι οποίες και ταυτοποιήθηκαν ως του Υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του Συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου, του Ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα και του Υπολοχαγού (ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή. Επίσης εντοπίστηκε τραυματισμένη εκτός κινδύνου η Αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα η οποία και διακομίζεται στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.

Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει στην περιοχή του ατυχήματος.
Η επιτροπή διερεύνησης έχει ήδη αναλάβει έργο στην περιοχή ατυχήματος.”

Τι προηγήθηκε

Συναγερμός σήμανε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τον εντοπισμό ελικοπτέρου τύπου Χιούι της Αεροπορίας Στρατού το οποίο χάθηκε από τα ραντάρ στις 07:50 το πρωί.

Το ελικόπτερο χάθηκε από τα ραντάρ στην περιοχή της Ελασσόνας ενώ εκτελούσε πτήση από το Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας όπου είναι η έδρα του Τάγματος Ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού προς την Λάρισα και από εκεί προς την Κοζάνη.

Το ίχνος του ελικοπτέρου χάθηκε στην περιοχή της Ελασσόνας ενώ το Χιούι ήταν εν πτήσει από τη Λάρισα προς την Κοζάνη. Εκτός από τα τρία μέλη του πληρώματος στο ελικόπτερο επέβαιναν και δύο αξιωματικοί από την 1η Στρατιά.

Στην επιχείρηση έρευνας για τον εντοπισμό και τη διάσωση των πέντε επιβαινόντων στο Χιούι μετείχαν ένα Super Puma κι ακόμη ένα ελικόπτερο τύπου Agusta Bell της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά κι ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος τύπου CL-415.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook