Αν τα μάτια σας είχαν τόσο δυνατή όραση, όσο έχει ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο και μπορούσατε να δείτε τι μικρόβια «κυκλοφορούν» μέσα στο αυτοκίνητό σας, το πιο πιθανό θα ήταν να μην ανοίγατε καν την πόρτα για να μπείτε μέσα.

Όλοι πάνω-κάτω ξέρουμε ότι, απλά, η υφασμάτινη ταπετσαρία του αυτοκινήτου μας, περιέχει ορισμένα μικρόβια. Βέβαια, κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς συντελείται εντός της ταπετσαρίας και πόσα μικρόβια κάνουν «πάρτι» εκεί.

Σε όλα αυτά αρκεί να προσθέσουμε το καυσαέριο και τη σκόνη για να κατανοήσουμε έστω και κατά προσέγγιση τι αναπνέουμε καθημερινά όταν εισερχόμαστε στο αυτοκίνητο μας, στις τόσες ώρες που περνάμε εκεί μέσα. Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, στα αστικά κέντρα, ο μέσος ημερήσιος χρόνος παραμονής ενός Έλληνα οδηγού εντός του αυτοκινήτου, ανέρχεται στις 2,5 ώρες. Κάτι που σημαίνει ότι, 38 εικοσιτετράωρα ετησίως, τα περνάμε μέσα στο αυτοκίνητο. Νούμερο που σαφώς είναι κατά πολύ μεγαλύτερο για όσους το αυτοκίνητο είναι εργαλείο δουλειάς (οδηγοί ΚΤΕΛ, ταξί, πωλητές κ.α.), με το μέσο όρο για αυτούς να αυξάνεται σε 6,5 έως και 10 ώρες κάθε μέρα, δηλαδή 88 μέρες το χρόνο!

Μπορείτε λοιπόν να αναλογιστείτε γιατί επιβάλλεται να πραγματοποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ένας πολύ καλός καθαρισμός στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Και όταν λέμε καθαρισμός, δεν εννοούμε το κλασσικό «μέσα – έξω» πλύσιμο, με το οποίο απλώς αφαιρούμε τα σκουπίδια και ξεσκονίζουμε όσο μπορούμε. Κατά αυτόν τον τρόπο τα μικρόβια, οι μύκητες και όλοι οι αλλεργιογόνοι ιοί (π.χ. τα ακάρεα) παραμένουν εντός του αυτοκινήτου και κάνουν την επιβλαβή δουλειά τους.

Για να απομακρυνθούν όλα αυτά τα μικρόβια, ένας μόνο είναι ο τρόπος. Ο βιολογικός καθαρισμός. Με την έννοια του βιολογικού καθαρισμού ορίζεται ο καθαρισμός εκείνος που επιτυγχάνεται με ειδικά μηχανήματα ψεκασμού – τριβής και ταυτόχρονης αναρρόφησης υγρών – στερεών (extractor). Παράλληλα, συνδυάζεται το τρίψιμο με ειδική βούρτσα στην ταπετσαρία του αυτοκινήτου, στα καθίσματα στις πλαϊνές ταπετσαρίες, τις μοκέτες, τα πατάκια, αλλά και στο χώρο αποσκευών. 

Με αυτό τον τρόπο, απομακρύνονται επαρκώς τα μικρόβια, οι βρωμιές, η σκόνη, τα ακάρεα, τα καυσαέρια, οι τρίχες των σκύλων κ.α.

Τα ακάρεα (βλαβεροί μικροοργανισμοί) είναι ο υπ’ αριθμόν 1 αλλεργιογόνος παράγοντας παγκοσμίως! Ανήκουν στην ομάδα των αραχνοειδών και ζουν από τα επιθήλια που βγαίνουν από το σώμα μας. Ιδανικές συνθήκες για να αναπτυχθούν τα ακάρεα, είναι η υγρασία και η απουσία φωτός. Για το λόγο αυτό, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και σχολαστική καθαριότητα. Σε τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να κάνουμε απορρύπανση (δηλαδή βιολογικό καθαρισμό), ώστε να φύγουν τα ακάρεα αλλά και όλα τα μικροβιακά φορτία που επιβαρύνουν, είτε το εσωτερικό του αυτοκινήτου σας είτε του σπιτιού σας. H μεγαλύτερη πυκνότητα ακάρεων παρατηρείται όταν υπάρχει υγρασία την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Επιβλαβή δεν είναι μόνο τα ακάρεα τα ίδια, αλλά και τα περιττώματα τους, τα οποία είναι και αυτά υπεύθυνα για το άσθμα, αλλά και τον ερεθισμό του δέρματος.

Τι γίνεται στην περίπτωση που έχουμε δερμάτινο σαλόνι;

Στην περίπτωση που έχουμε δερμάτινο σαλόνι, τότε η διαδικασία του καθαρισμού διαφοροποιείται. Καταρχήν, ένα δερμάτινο σαλόνι απαιτεί πολύ λιγότερο χρόνο για να καθαριστεί. Χρησιμοποιείται ειδικό σφουγγάρι και σαφέστατα ειδικό καθαριστικό υγρό, το οποίο με την χημική του σύσταση δε θα βλάψει το δέρμα. Το τρίψιμο και το σκούπισμα γίνεται απαλά και με ιδιαίτερη προσοχή. Αφού στεγνώσει, τότε στο σαλόνι πραγματοποιείται κέρωμα, το οποίο αυξάνει τη γυαλάδα και τη διάρκεια ζωής του. Οι ειδικοί προτείνουν ένα δερμάτινο σαλόνι να συντηρείται (η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να γίνει και από τον ιδιοκτήτη) κάθε 15 μέρες (ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες), μιας και έτσι μειώνεται σε μεγάλο βαθμό το ανεπιθύμητο σπάσιμο του δέρματος.

Η διαδικασία του βιολογικού καθαρισμού

Ο βιολογικός καθαρισμός, αν επιτελεστεί σωστά από επαγγελματίες του χώρου είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, η οποία εξαρτάται κατά πολύ από τον τύπο του αυτοκινήτου, αλλά και τον τύπο του εσωτερικού (ύφασμα ή δέρμα). Στην περίπτωση του υφάσματος, θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος, συγκριτικά με το δέρμα. Κατά μέσο όρο, στην περίπτωση του υφασμάτινου σαλονιού, απαιτούνται 2 έως και 4 ώρες, μόνο για το καθάρισμα.

Ας δούμε όμως τα βήματα ένα – ένα: 

Βήμα 1 
Στο επαγγελματικό μηχάνημα της Karcher ρίχνεται το ειδικό υγρό (της Porzelack στην συγκεκριμένη περίπτωση) με το οποίο επιτυγχάνεται ο καθαρισμός. 

Βήμα 2
Πριν από οτιδήποτε άλλο, το εσωτερικό «ξεσκονίζεται» πάρα πολύ καλά με τη βοήθεια αέρα υπό πίεση. Πέρα από την ταπετσαρία, καθαρίζονται και οι αεραγωγοί για να απομακρυνθούν σκόνες και τυχόν βρωμιές. 

Βήμα 3
Σε αυτό το βήμα του καθαρισμού βρίσκεται ένα πολύ μεγάλο μυστικό. Σε καμία των περιπτώσεων δεν πρέπει να επιτρέψετε να ακουμπήσει η σκούπα, στην οποία αναφερθήκαμε πιο πάνω, στον ουρανό του αυτοκινήτου σας, μιας και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος λόγω της δύναμης της, να ξεκολλήσει ο ουρανός και να «κρεμάσει». Οπότε ο καθαρισμός θα επιτελεστεί μόνο με μαλακό πανί και καλό τρίψιμο. 

Βήμα 4
Οι πλαϊνές ταπετσαρίες ψεκάζονται και αυτές και εν συνεχεία τρίβονται ενδελεχώς με ειδικό βουρτσάκι. 

Βήμα 5
Παραπονεμένοι δεν μένουν ούτε οι αεραγωγοί, στους οποίους ρίχνεται το χημικό καθαρισμού και οι οποίοι στη συνέχεια καθαρίζονται με ένα πινέλο. 

Βήμα 6
Τα καθίσματα, ψεκάζονται κι αυτά με την σειρά τους με το χημικό καθαριστικό, τρίβονται με το ειδικό βουρτσάκι και στη συνέχεια με τη σκούπα απορροφώνται τα πάντα, τα οποία καταλήγουν στο ειδικό δοχείο. 

Βήμα 7
Τίποτε δεν μένει στην τύχη, μιας και πλένονται με την προαναφερθείσα διαδικασία όλες οι επιφάνειες του αυτοκινήτου, το πάτωμα, αλλά και ο χώρος αποσκευών. 

Βήμα 8
Τα πατάκια δεν ξεφεύγουν από την καθαριστική μανία μιας και πλένονται εις βάθος και αυτά… 

Βήμα 9
… όπως και τα προσκέφαλα! 

Βήμα 10
Όταν ολοκληρωθεί ο βιολογικός καθαρισμός, το καλοριφέρ μπαίνει σε λειτουργία με κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα, ώστε να στεγνώσουν πλήρως οι ταπετσαρίες του αυτοκινήτου.

TIPS

Πριν καθαρίσετε «βιολογικά» το αυτοκίνητο σας:
1. Επιλέξτε ένα επώνυμο κατάστημα. Μην διστάσετε να ζητήσετε να δείτε δείγματα της δουλειάς του, ώστε να είστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα της εργασίας του σας ικανοποιούν. 
2. Πρέπει τα προϊόντα καθαρισμού του καταστήματος να είναι επώνυμα, ποιοτικά και προπαντός φιλικά προς τον άνθρωπο και δερματολογικά ελεγμένα. 
3. Σε καμία των περιπτώσεων μην αφήσετε να μπει σκούπα στην οροφή του αυτοκινήτου σας, ώστε να αποφύγετε ένα πιθανό ξεκόλλημα της βενζινόκολλας που κρατάει την ταπετσαρία της οροφής. Οι ειδικοί προτείνουν η ειδική αυτή σκούπα να μην μπαίνει στις ταπετσαρίες που επενδύουν τις πόρτες, μιας και σε αυτή τη περίπτωση υπάρχει φόβος να ξεκολλήσει η ταπετσαρία.

autotriti.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook