Τελευταία ενημέρωση 21:10

Παρόντες ο Υπ. Εθνικής Άμυνας, ο Πρόεδρος της ΝΔ, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι και σύσσωμη η τοπική κοινωνία

Σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα πένθους πλήθος κόσμου συνόδευσε στην τελευταία του κατοικία, στον τόπο που γεννήθηκε και αγάπησε στην Ελεύθερνα Ρεθύμνου, τον Υποστράτηγο Ιωάννη Τζανιδάκη που έχασε την ζωή του στο δυστύχημα με την πτώση του ελικοπτέρου Χιούη στο Σαραντάπορο.

Η σορός του Ι. Τζανιδάκη έφτασε σήμερα λίγο μετά τις 10:30 στην 126 Σμηναρχία Μάχης στο Ηράκλειο, με στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου Σινούκ.

Συντετριμμένοι οι συγγενείς του παρέλαβαν τη σορό, τυλιγμένη με τη γαλανόλευκη, η οποία αρχικά μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου  και στην συνέχεια στην Ελεύθερνα.

Εκεί Κρητικοί απο τον Λαογραφικό Όμιλο Τζανιδάκη,ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές περιέβαλαν το φέρετρο, ύψωσαν την γαλανόλευκη και με πομπή η σορός οδηγήθηκε με όλες τις προβλεπόμενες τιμές στην εκκλησία.

«Κάμετε ενός λεπτού σιγή / κι ύστερα προσκυνάτε / γιατί αξίζει την τιμή / ο άνδρας που τιμάται». 

Με αυτή τη μαντινάδα και παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμένου, των αρχηγών ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, βουλευτών της Κρήτης, εκπροσώπων του συνόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης, της τοπικής στρατιωτικής και πνευματικής ηγεσίας από όλη την Κρήτη, αποχαιρέτισε το Ρέθυμνο και ολόκληρη η Κρήτη τον υποστράτηγο Τζανιδάκη.

Στην εξόδιο ακολουθία, χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος και ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέστειλαν στέφανα, ενώ επίσης στέφανα απέστειλαν, το σύνολο της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οι διοικήσεις στρατιωτικών βάσεων και μονάδων, σύνδεσμοι αξιωματικών καθώς και συμμαθητές του υποστρατήγου από την περίοδο όπου φοιτούσε στην σχολή Ευελπίδων.

Κατά την εξόδιο ακολουθία και την ταφή της σορού, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τιμές απέδωσαν αγήματα της Αεροπορίας Στρατού, της Μεραρχίας, καθώς και Κρητών απο τον Λαογραφικό Όμιλο Τζανιδάκη, ως ένδειξη τιμής για τον «Στρατηγό της Κρήτης» όπως τον χαρακτήρισαν, που τίμησε στη σύντομη διάρκεια της ζωής του το νησί, όσο και ολόκληρη τη χώρα.

 

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, μαζί και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας , μετά το πέρας της εξόδιου ακολουθίας, συνόδευσαν πεζοί για μία απόσταση άνω των δύο χιλιομέτρων τη σορό του υποστρατήγου έως το κοιμητήριο της Ελεύθερνας ενώ δεν προέβησαν σε δηλώσεις. Ο κ. Καμένος το μόνο που ανέφερε ήταν: «Ήμασταν όλοι εδώ για το αντίο…».

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε προσερχόμενος στον ιερό ναό: «Όλη η Ελλάδα είναι συγκλονισμένη… Τέσσερις Έλληνες αξιωματικοί έπεσαν την ώρα του καθήκοντος για την πατρίδα, γι΄ αυτό είμαστε όλοι εδώ για να αποχαιρετήσουμε και τον στρατηγό Τζανιδάκη, με την ευχή για όλους τους, να είναι ελαφρύ το ελληνικό χώμα που θα τους σκεπάσει».

Στον βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Πλακιωτάκη, την εποχή που διατελούσε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, ο εκλιπών είχε υπηρετήσει ως στρατιωτικός ακόλουθος για δύο χρόνια. Φανερά συγκινημένος, ο κ. Πλακιωτάκης δήλωσε πως «σήμερα τιμάμε έναν πραγματικό αγωνιστή, έναν αξιόλογο και ξεχωριστό συνεργάτη, που συνέβαλε τα μέγιστα ώστε να φέρω εις πέρας τα καθήκοντα του υφυπουργού Εθνικής Αμύνης – και βρισκόμαστε όλοι εδώ για να τιμήσουμε και να συμπαρασταθούμε παράλληλα στην οικογένεια του».

Ο κ. Πλακιωτάκης μίλησε και για την υποχρέωση όλων των πολιτικών «να σταθούμε δίπλα στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που καθημερινά δίνουν αγώνα, πολλές φορές με κίνδυνο της ζωής τους, προασπιζόμενοι τα εθνικά και κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Τα θερμά του συλλυπητήρια για τον τραγικό θάνατο του Κρητικού Υποστράτηγου Ιωάννη Τζανιδάκη εξέφρασε στην οικογένεια του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης που παραβρέθηκε τιμώντας την μνήμη του στην εξόδιο ακολουθία, που τελέστηκε σήμερα στη γενέτειρα του πρόωρα χαμένου Αξιωματικού στην Ελεύθερνα Ρεθύμνου. 

Ειδικότερα ο Περιφερειάρχης σε δήλωση του αναφέρει: 

«Με βαθιά θλίψη η Κρήτη και οι Ένοπλες Δυνάμεις τιμούν και αποχαιρετούν τον Υποστράτηγο Ιωάννη Τζανιδάκη. Μέσα από τη συνολική του διαδρομή στις Ένοπλες Δυνάμεις ο Ρεθυμνιώτης Υποστράτηγος δίδαξε με το ήθος του, τίμησε τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και άφησε πολύτιμη παρακαταθήκη στους συναδέλφους του στρατιωτικούς.
Στη σύζυγο, τα παιδιά, τους γονείς και τα αδέρφια του  εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράστασή μας για το θάνατο του δικού τους ανθρώπου.
Ας είναι αιωνία η μνήμη του και ελαφρύ το χώμα της Κρητικής γης που θα τον σκεπάσει».

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook