Μια κρυφή επιβάρυνση για όσους θα προχωρήσουν από την 1η Ιανουαρίου 2012 στην αγορά ακινήτου, ανακάλυψε η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων πως κρύβει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων.

Εκτός από τον συμβολαιογράφο, τον δικηγόρο και τον μεσίτη, στη συναλλαγή, όπως δημοσιεύει το protothema.gr, θα μεσολαβεί πλέον υποχρεωτικά και … μηχανικός, για την αποτροπή αυθαιρεσιών και την βεβαίωση παραβάσεων. Έτσι η ρύθμιση για τα αυθαίρετα θα ανεβάσει συνολικά το κόστος για την αγορά ακινήτου.

Από του χρόνου κανένα συμβόλαιο για μεταβίβαση ακινήτων δεν θα μπορεί να γίνει χωρίς να συνοδεύεται από βεβαίωση μηχανικού για τυχόν οικοδομικές υπερβάσεις, αυθαιρεσίες κλπ.

Αν και δεν έχει καθοριστεί ελάχιστη αμοιβή, πιθανότατα να είναι υψηλότερη όλων των άλλων εμπλεκομένων στα συμβόλαια, επειδή θα έχει και αυξημένη ποινική ευθύνη για την ακρίβεια της βεβαίωσης που χορηγεί (ξεκινά από 5.000 ευρώ και φτάνει στις 100.000 ευρώ, στη φυλάκιση για ένα χρόνο και την αφαίρεση αδείας ακόμας)!

Με τα σημερινά δεδομένα ο αγοραστής πληρώνει αμοιβή ίση με 1,2% του συμβολαίου στο συμβολαιογράφο, στο δικηγόρο 0,5%-1%, στο μεσίτη 2%. Συνολικά δηλαδή 4.200 ευρώ για ένα ακίνητο 100.000 ευρώ.

Όπως όλα δείχνουν, η αμοιβή του μηχανικού θα εκτοξεύει πλέον το κόστος πολύ πάνω από τις 5.000 ευρώ. Και αν ο μηχανικός γράψει πως διαπιστώνει κατασκευαστικές αυθαιρεσίες, αλλαγές χρήσεων, υπέρβαση στους όρους δόμησης κλπ, το κόστος με τέλη και πρόστιμα θα ανεβαίνει ακόμα περισσότερο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook