Η συμφωνία της κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ στη Μάλτα, σε σχέση με τις περικοπες στις συντάξεις αναμένεται να εξειδικευθεί κατά τη διάρκεια των συναντήσεων των εκπροσώπων των θεσμών με τους υπουργούς της κυβέρνησης, τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα.

Οι νέες περικοπές έχουν ως στόχο την εξοικονόμηση συνταξιοδοτικής δαπάνης ύψους 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) από το 2019.

Οι περικοπές θα έχουν «πλαφόν», ώστε να μην ξεπεράσουν ένα ποσοστό και να προστατευθούν οι συνταξιούχοι από υψηλές απώλειες.

Το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται ένα σχέδιο εφαρμογής του μέτρου, το οποίο θα τεθεί προς έγκριση στις διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών. Το σχέδιο προβλέπει μειώσεις έως και 50% της προσωπικής διαφοράς όταν πρόκειται για μεγάλα ποσά. Οι διαφορές μπορούν να κυμανθούν από 5 ευρώ και ενδέχεται να αγγίξουν και τα 620 ευρώ.

Δεν γλιτώνουν ούτε οι χαμηλοσυνταξιούχοι

Ωστόσο πηγές του υπουργείου Εργασίας ξεκαθάρισαν ότι δεν θα εξαιρεθούν οι χαμηλές συντάξεις, που θα υποστούν μειώσεις εφόσον καταγράφουν προσωπικές διαφορές.

Το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι η περικοπή θα αφορά μόνο τις κύριες και δεν θα θιγούν οι επικουρικές συντάξεις. Επιμένει ότι οι μειώσεις αφορούν 900.000 συνταξιούχους και όχι 1.400.000, ενώ δεν αποσαφηνίζει με ποιον τρόπο θα καλυφθεί ο λογαριασμός των 1,8 δισ. ευρώ, χωρίς τη συμμετοχή των επικουρικών.

Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου επισημαίνει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις θα κοπεί το σύνολο της διαφοράς, ενώ σημειώνει ότι δεν κινδυνεύει η μέση σύνταξη του ΙΚΑ, που κυμαίνεται γύρω στα 720 ευρώ και έχει μηδενική προσωπική διαφορά.

Ωστόσο κινδυνεύει η κατώτατη των συνταξιούχων του πρώην ΤΕΒΕ που ελάμβαναν την προσαύξηση των 220 ευρώ, και η προσωπική τους διαφορά ενδέχεται να φθάσει το 39%. Αυτοί, παρότι χαμηλοσυνταξιούχοι, θα υποστούν την περικοπή, χωρίς να είναι σαφές μέχρι ποιο ύψος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook