Σε μια κίνηση – έκπληξη προχώρησε η ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λε Πεν δύο εβδομάδες πριν το δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, Μαρίν Λε Πεν,την ώρα που ο κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν διατηρεί μεγάλο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις.

Ειδικότερα, ανακοίνωσε μιλώντας στο δίκτυο France2 πως θα παραιτηθεί προσωρινά από την ηγεσία του Εθνικού Μετώπου, του κόμματος δηλαδή με το οποίο κατήλθε στην προεδρική κούρσα. Η Λε Πεν δεν διευκρίνισε αν η απόφασή της είναι μόνιμη ή αν θα επιστρέψει στην ηγεσία του κόμματος μετά από τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ήδη στελέχη του κόμματός της από χθες το βράδυ, όταν και έγινε γνωστό πως η Λε Πεν θα προκριθεί στο δεύτερο γύρο, επιχείρησαν ανοίγματα προς τους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους του Φρανσουά Φιγιόν. Με μήνυμά του στο Twitter, o Μπρούνο Γκολνίς ευρωβουλευτής του Εθνικού Μετώπου δήλωσε ότι «εάν ήμουν ψηφοφόρος του Φιγιόν, πιστός στις παραδοσιακές αξίες, στον δεύτερο γύρο θα ψήφιζαν Μαρίν Λεπέν».

Αρκετοί παρατηρητές εκτιμούν πως πρόκειται για μια κίνηση τακτικής στην προσπάθειά της να αντλήσει ψηφοφόρους από όλο το πολιτικό φάσμα της Γαλλίας. Πρόκειται επί της ουσίας για μια απόπειρα της Λε Πεν να απαντήσει στο «Ρεπουμπλικανικό Μέτωπο», στη στήριξη δηλαδή που παρείχαν οι περισσότεροι υποψήφιοι στον Μακρόν αμέσως όταν έγινε γνωστό πως θα είναι εκτός δεύτερου γύρου των εκλογών. 

Και αυτό ακριβώς στηλίτευσε η ακροδεξιά υποψήφιος στην πρώτη της περιοδεία μετά τα αποτελέσματα, στη βόρεια Γαλλία. «Το παλιό, εντελώς διεφθαρμένο ρεπουμπλικανικό μέτωπο, το οποίο κανείς πλέον δεν θέλει, από το οποίο οι Γάλλοι αποδεσμεύθηκαν με σπάνια βία, προσπαθεί να συνασπιστεί γύρω από τον κ. Μακρόν. Μου έρχεται σχεδόν να πω: τόσο το καλύτερο!».

Η πορεία της Λε Πεν στο Εθνικό Μέτωπο

Η Λε Πεν ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος, διαδεχόμενη τον πατέρα της, τον Ιανουάριο του 2011. Με αυτή στο τιμόνι, το Εθνικό Μέτωπο​ βελτίωσε εντυπωσιακά τα ποσοστά του στις περιφερειακές εκλογές. Την Κυριακή, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, πήρε 7,6 εκατ. ψήφους, τις περισσότερες που έχει συγκεντρώσει ποτέ υποψήφιος του εν λόγω κόμματος.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, ο Μακρόν εξασφάλισε 24,01% των ψήφων, η Λε Πεν 21,3%, ενώ ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν 20,01% και ο αριστερός υποψήφιος Ζαν Λουκ Μελανσόν 19,58%. Ο σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν συγκέντρωσε ποσοστό 6,36% και ο εθνικιστής Νικολά Ντιπόν Ενιάν 4,7%.

Μπροστά ο Μακρόν

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα μεγάλο προβάδισμα του κεντρώου υποψηφίου Εμανουέλ Μακρόν στο δεύτερο γύρο. Σήμερα η μέτρηση της Elabe δείχνει τον μακρόν να συγκεντρώνει το 64% των προτιμήσεων έναντι 36% της Λε Πεν. 

Χτες σε μέτρηση της Ipsos, ο Εμανουέλ Μακρόν επικρατούσε της Μαρίν Λε Πεν με 62% των ψήφων έναντι 38%. Αντίστοιχα, ο κεντρώος υποψήφιος λάμβανε 64% σε δημοσκόπηση τηςHARRIS INTERACTIVE

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook