Δεν έλειψε και η νέα τούρκικη πρόκληση

Τον εφιάλτη του 2015 ξαναζούν από χθες οι βόρειες ακτές της Λέσβου μετά το πολύνεκρο ναυάγιο σκάφους με 25 μετανάστες ανοικτά της Εφταλούς, ενώ η Αγκυρα την ίδια ώρα επιχείρησε να παίξει το δικό της παιχνίδι, αμφισβητώντας την αρμοδιότητα της Ελλάδας για έρευνα και διάσωση στη θαλάσσια περιοχή, σε μια πρωτοφανή επίδειξη έλλειψης σεβασμού προς τις ανθρώπινες ζωές που πνίγονταν την ίδια ώρα.

Η θάλασσα που χωρίζει τη Λέσβο από τις απέναντι τουρκικές ακτές της επαρχίας Τσανάκαλε έγινε υγρός τάφος για τουλάχιστον 16 ανθρώπους -μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά- ενώ μέχρι αργά βρισκόταν σε εξέλιξη ευρεία επιχείρηση για τον εντοπισμό άλλων 7 αγνοουμένων, τόσο στα ελληνικά χωρικά ύδατα -από το Λιμενικό, το Πολεμικό Ναυτικό, σκάφη και ελικόπτερο της FRONTEX, καθώς και ιδιωτικά σκάφη- όσο και στα τουρκικά ύδατα από την Τουρκική Ακτοφυλακή.

Δύο γυναίκες, εκ των οποίων η μία σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.
«Αυτό είχαμε να το ζήσουμε από τις 28 Οκτωβρίου του 2015», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μήθυμνας, Θανάσης Ανδριώτης, ο οποίος θυμάται την εφιαλτική εκείνη μέρα με τα απανωτά ναυάγια και τους δεκάδες νεκρούς στις βόρειες ακτές του νησιού. Δεκαοκτώ μήνες μετά, ο ίδιος έβλεπε χθες τη θάλασσα να γεμίζει με διασωστικά σκάφη, κι αυτά να αποβιβάζουν πτώματα ανθρώπων στο λιμάνι της Πέτρας. Εκεί οργανώθηκε ιατρείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών σε διασωθέντες, ενώ ασθενοφόρα βρίσκονταν σε ετοιμότητα για τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης. «Οι περισσότεροι είναι Αφρικανοί. Από το Καμερούν είπαν. Εβγαλαν και μια γυναίκα έγκυο. Εκείνη είπε πως η βάρκα είχε 25 άτομα μέσα», ανέφερε ο κ. Ανδριώτης.

Το ναυάγιο έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάτω από καλές καιρικές συνθήκες, που δεν δικαιολογούν την ανατροπή και βύθιση του σκάφους, αφού στη θαλάσσια περιοχή έπνεαν ασθενείς βορειοδυτικοί άνεμοι.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, ο θάλαμος επιχειρήσεων του ΥΕΝ ενημερώθηκε το πρωί για σκάφος με μετανάστες που βρίσκεται σε κίνδυνο στην περιοχή. Πριν από το μεσημέρι, αρχικά το πλήρωμα σουηδικού σκάφους της FRONTEX εντόπισε πέντε σορούς -δύο ανδρών, δύο γυναικών και ενός ανήλικου αγοριού- στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Εφταλούς. Με τη συνδρομή σκάφους του Λιμενικού Σώματος ανασύρθηκαν οι σοροί, αλλά και μια ζωντανή γυναίκα, σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Η γυναίκα, παρότι ήταν εξαντλημένη με εμφανές σοκ και σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, κατάφερε να ψελλίσει πως στο σκάφος που βυθίστηκε βρίσκονταν περίπου 25 άτομα. Ακολούθησε εκτεταμένη επιχείρηση, τόσο στη θάλασσα όσο και στις ακτές, από τον Μόλυβο έως την Εφταλού, κατά τη διάρκεια της οποίας βρέθηκαν νωρίς το μεσημέρι ακόμη μια γυναίκα ζωντανή, καθώς και τα πτώματα άλλων τεσσάρων ανθρώπων, ενός άνδρα και τριών γυναικών. Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις της Τουρκικής Ακτοφυλακής είχαν περισυλλέξει άλλες επτά σορούς -έξι ανδρών και ενός παιδιού- στη διάρκεια παράλληλης επιχείρησης στα τουρκικά ύδατα, με τη συμμετοχή περιπολικών σκαφών και ενός ελικοπτέρου.

Παρέμβαση

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η πρωτοβουλία των τουρκικών αρχών να εκδώσουν ΝΟΤΑΜ, με την οποία αμφισβητούν την αρμοδιότητα του Πειραιά να συντονίσει την έρευνα. Μία ώρα μετά την ελληνική ΝΟΤΑΜ, με την οποία αναγγέλθηκε η έναρξη της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Λέσβου με τη συντονιστική ακτίνα του Πειραιά, η Αγκυρα εξέδωσε δική της ειδοποίηση, με την οποία κάνει γνωστό πως δεν αποδέχεται τη σύνδεση της περιοχής έρευνας και διάσωσης (SAR) με το FIR Αθηνών και υποστηρίζει κατά τις πάγιες διεκδικήσεις της πως η θαλάσσια περιοχή σε ό,τι αφορά την έρευνα και διάσωση εμπίπτει στην ευθύνη της Τουρκίας.

Πρόκειται για το πρώτο ναυάγιο στη διάρκεια του 2017 στα ελληνικά χωρικά ύδατα, το οποίο συνέβη έπειτα από μια σχετικά μακρά περίοδο «ηρεμίας» στο Ανατολικό Αιγαίο, με ελάχιστες έως και μηδενικές αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά. Ακριβώς έναν μήνα πριν, φουσκωτή βάρκα με πρόσφυγες είχε ναυαγήσει στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ανοιχτά του Κουσάντασι, απέναντι από τη Σάμο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άτομα, μεταξύ των οποίων 5 παιδιά.

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ολόκληρο το 2016 χάθηκαν συνολικά 429 άνθρωποι στο λεγόμενο πέρασμα της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Υπερδεκαπλάσιοι (πάνω από 4.400) ήταν οι θάνατοι στην Κεντρική Μεσόγειο, στο πέρασμα από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής προς την Ιταλία, η οποία δέχεται και τις μεγαλύτερες προσφυγικές- μεταναστευτικές πιέσεις, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Τουρκίας – ΕΕ, τον Μάρτιο του 2016.

Καταδίκες

«Μελανό σημείο για τον πολιτισμό μας» και «εξευτελισμό σε μέγιστο βαθμό» χαρακτήρισε η εισαγγελέας του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Χίου, Σπυριδούλα Σταυράκη, την ενέργεια των ακροδεξιών που καταδικάστηκαν χθες να υποχρεώσουν πέντε πρόσφυγες να γονατίσουν εξευτελιστικά ενώ κάποιο άλλο πρόσωπο βιντεοσκοπούσε τη σκηνή.

Το δικαστήριο καταδίκασε με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο 4285/2014 σε φυλάκιση 18 μηνών με τριετή αναστολή και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ τον έναν από τους δύο κατηγορούμενους και σε φυλάκιση 7 μηνώνεπίσης με τριετή αναστολή τον άλλον, ο οποίος χαστούκισε έναν Σύρο πρόσφυγα, ενώ η εισαγγελέας είχε προτείνει μεγαλύτερες ποινές.

Τα σοβαρά επεισόδια έγιναν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, όταν πρόσφυγες και μετανάστες δέχτηκαν απρόκλητα πετροπόλεμο, ξυλοδαρμούς, αλλά και προβοκατόρικες προκλήσεις και οι ακροδεξιοί επιχείρησαν να στήσουν νύχτα κόλασης στον καταυλισμό της Σούδας.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook